Kemi

Butan-2-amin, pH-beregning

14. april 2012 af llaD (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey, jeg er sidder fast i en opgave.

Opgaven går på at udregne pH af en opløsning, hvor der er opløst 46 mg butan-2-amin i 10 mL vand. Basen har en pKb-værdi på 3,36

Med en pKb-værdi på 3,36 må det være en middelstærk base, så derfor skal jeg bruge den generelle formel for pH-beregning, altså:
pH = 14,0+log(-(Kb/2) + √(Kb2 / 4) + Kb*cb)

Derfor er det nødvendigt at kende KB og cB. Jeg har intet problem med at finde KB ( K= log (pKB) ), men cB er straks værre. Hvordan finder jeg den? Skal jeg finde koncentrationen af OH, og den vej igennem finde frem til cB? Eller skal jeg opstille reaktionen og på den måde finde frem til cB?

Og i så fald, hvordan ser reaktionen overhovedet ud? Mit eneste bud ville være C4H11N + H2O <-> C4H10 + OH + NH2 og den er jeg rimelig sikker på ikke holder.. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2012 af kuerten15

Du kan da beregne koncentrationen af basen i opløsningen:

c = n / V = m / (MW * V)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. april 2012 af mathon

 molmassen af butan-2-amin

      M(C4H11N) = sum({4,11,1}*{12.011,1.0079,14.007}) g/mol = 73,1379 g/mol

      cb = (m/M) / V = ((0,046 g) / (73,1379 g/mol)) / (0,010 L) = 0,06290 M

 

                       
                               Kb = 10-pKb = 10-3,36                      

                               [OH- ] = -(1/2)Kb + √((1/2)Kb)2+Kb·cb)

                               [OH- ] = -(1/2)·10-3,36 + √((1/2)·10-3,36)2+10-3,36·0,06290) ≈ 0,005

                               pOH = -log([OH- ]) = -log(0,005) = 2,3

ved 25ºC
                               pH = 14 - pOH = 14 - 2,3 = 11,7

.........

                              C4H11N + H2O   <--->   C4H12N+ + OH-

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. april 2012 af mathon

egentlig:

                             NH2                                          NH3+
                              |                                               |
                  C - C - C - C   +   H2O   <--->   C - C - C - C   +   OH-


Skriv et svar til: Butan-2-amin, pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.