Matematik

POTENS

15. april 2012 af baaby (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har brug for hjælp til den opgave der lyder således:

Beregn og skitser grafen der går igennem punkterne (3,4) og (10,20)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2012 af mathon

                                          y2/y1 = (x2/x1)a

                                          20/4 = (10/3)a

                                          5 = (10/3)a

                                          log(5) = log(10/3)·a

                                          a = log(5) / log(10/3)


                                          b = 4 / 3a

 

            


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. april 2012 af peter lind

Sæt de 2 punkter ind i potensligningen y = b*xa Det giver 2 ligninger til bestemmelse af a og b. Dividerer du ligningerne går b ud


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. april 2012 af peter lind

#1 Det er en potensligning ikke en lineær ligning


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Den ene ligning bliver: 4 = b* 3 ^a , den anden klarer du selv tilsvarende. Brug Solve(...,b) på ti89.


Svar #5
15. april 2012 af baaby (Slettet)

sorry men forstår det ikke??


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. april 2012 af peter lind

Hvad forstår du ikke ?


Svar #7
15. april 2012 af baaby (Slettet)

ja det i har skrevet, og forstår ikke hvordan jeg skal løse opgaven :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. april 2012 af marieholstrup (Slettet)

Jeg vil os have hjælp til denne opgave! :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Opgaven er løst i #1 . Hvad skal du have hjælp med?


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. april 2012 af marieholstrup (Slettet)

"Peterlind" skriver i #3

#1 Det er en potensligning ikke en lineær ligning


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det refererer måske til en tidlig udgave af indholdet i #1. Bemærkningen i #3 er ikke relevant nu.


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. april 2012 af marieholstrup (Slettet)

okey andersen11 :)


Brugbart svar (2)

Svar #13
15. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

y = b*xa

I dit første punkt er værdien af x=3 og y=4      ... sæt de to værdier ind i forskriften øverst.

4 = b*3a      (Ligning 1)

I dit andet punkt er værdien af x=10 og y=20      ... sæt de to værdier ind i forskriften øverst.

20 = b*10a   (Ligning 2)

Nu har du to ligninger. Løs dem som 2 ligninger med to ubekendte.

Isoler f.eks. b i den ene og indsæt resultatet på b's plads den anden.


Svar #14
17. april 2012 af baaby (Slettet)

er 1# så forkert`?


Brugbart svar (1)

Svar #15
17. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

#14

nej. #1 benytter bare et smart trick. Blot 2 måder at løse opgaven på, som giver samme resultat. I decimaltal giver det a = 1.33677. Indsæt det i een af ligningerne for at finde b. Derefter kan du tegne grafen y = b*ax.

Hvis det var lettere for dig kunne du også have lavet en potens regression "powerreg xliste,yliste:Showstat" og fået samme resultat, altså en helt 3. måde.


Svar #16
17. april 2012 af baaby (Slettet)

er der en der vil tegne den for mig i exel?

- fordi er virkelig lost..


Brugbart svar (1)

Svar #17
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Prøv selv at lave en tabel i Excel med værdier for x og y = b·xa med b = 0,920995 og a = 1,336773 .

Eller indtast de to punkter (3,4) og (10,20) i Excel, læg en kurve gennem dem og lav så en tendenslinie med en potensmodel.


Svar #18
17. april 2012 af baaby (Slettet)

17#

jeg har desværre ikke excel på min pc og ikke nok med det er heller ikke særlig god til at bruge det s:

- er der en der vil hjælpe mig?


Skriv et svar til: POTENS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.