Matematik

Betinget sandsynlighed

15. april 2012 af Ebordben (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :)

Jeg har en opgave, hvor jeg skal regne ud om to hændelser er afhængige af hinanden. Jeg har disse to hændelser:

a) slår en sekser

b) slår en sekser. 

Jeg har denne ligning: p(a¦b)=p(a∩b)/p(b)

Men hvad er p(b)?? For fællesmængden mellem a og b må være 1, da de begge slår en sekser...

Håber i gider hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2012 af peter lind

Hvad er forskellen på a og b?. Mere oplysning tak


Svar #2
15. april 2012 af Ebordben (Slettet)

Åh ja.:-)

To personer slår med to terninger. Person a slår en sekser og person b slår en sekser med en ærlig terning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2012 af peter lind

Så er de uafhængig.


Svar #4
15. april 2012 af Ebordben (Slettet)

Men det skal vises gennem formlen, og jeg kan ikke finde ud af hvordan man skriver det op der.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

P(b) er sandsynligheden for at b indtræffer. Dvs for at b slår en 6'er.

Fællesmængden i denne opgave er ikke lig med 1.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2012 af peter lind

P(a) = p(b) = 1/6 p(a∩b) = 1/36


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

P(a∩b) er sandsynligheden for at både a og b indtræffer.  ∩ betyder vist 'og' ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

p(a l b) = p(a∩b) / p(b) = (1/36) / (1/6)  = 1/6  =  p(a)  .... viser at de er uafhængige.


Svar #9
15. april 2012 af Ebordben (Slettet)

Men hvorfor er den 1/36?? Undskyld hvis jeg spørger dumt ;)


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2012 af peter lind

Det er fordi kastene foregår uafhængig af hinanden


Svar #11
15. april 2012 af Ebordben (Slettet)

Men det ved vi jo ikke før vi har regnet med formlen`?


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. april 2012 af peter lind

Jeg synes også det er mærkeligt at du skal bevise at de er uafhængig af hinanden med formler  fordi når man foretage 2 forskellige kast kan det ene kast jo ikke påvirke det andet kast. Man bruger altså sin sunde fornuft til at komme frem til at de er uafhængige ikke formler.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 12  Det er vel fordi det er en øvelse. Havde det været et mere komplekst problem end terningekast, ville man skulle bruge formlen, gætter jeg.

 

#11  Ja du har ret. Normalt ville man i opgaven have fået opgivet en ekstra oplysning.


Svar #14
15. april 2012 af Ebordben (Slettet)

Hmm okay :-)

Så har jeg lige et andet spørgsmål... Der er nemlig også en opgave hvor person a kaster en terning to gange og får 1 og 2, og person b kan kun slå ulige tal.. Hvordan stiller man den op?


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. april 2012 af peter lind

Kan du ikke komme med en præcis beskrivelse ?. Hvis du kommer med en ny opgave bør du oprette en ny tråd


Skriv et svar til: Betinget sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.