Matematik

Konstruktion og vinkelhalvveringslinje

15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Hej.

Jeg har fået en opgave hvor jeg skal konstruere en trekant ABC, hvor jeg ved af vinkel c skal være 90 grader, b=3 og vinkelhalvveringslinjen Va=4

Jeg har konstrueret den i Ti-Nspire, men jeg syntes pludselig at det virker forkert..
Er det nogle der kan hjælpe mig ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at forklare, hvorfor du synes, at det virker forkert. Vi kan jo ikke se, hvad du har konstrueret.

Vinkelhalveringslinien vA er hypotenuse i en retvinklet trekant, hvis ene katete er b = 3. Find vinklerne i denne trekant. Den ene vinkel er A/2 . Find så vinklerne i trekant ABC, den anden katete i trekant ABC, samt hypotenusen i trekant ABC.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2012 af mathon

 

                         vA·cos(A/2) = b

                         cos(A/2) = b / vA = 3/4

                         cos(A) = 2cos2(A/2) - 1 = 2·(3/4)2 - (8/8) = (9/8) - (8/8) = (1/8) = 0,125

                         A = cos-1(1/8) = 82,82º


                         tan(A) = a/b = a/3

                         a = 3·tan(A) = 3·√((1-cos2(A) / cos2(A)) = 3·√((1-0,1252 / 0,1252) = 23,81


Svar #3
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Andersen11, jeg har vedhæftet det jeg har lavet, i et dokument så du kan se det.

Når der står bestem, er det vel nok bare at måle dem og ikke udregne dem, ikke?

Vedhæftet fil:Dok1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Din tegning er ikke korrekt. Vinkelhalveringslinien vA er ikke hypotenuse i trekant ABC. Den er hypotenuse i en anden retvinklet trekant, der benyttes undervejs. Vinkelhlveringslinien vA halverer vinkel A i trekant ABC. Det er ikke tilstrækkeligt at måle på tegningen. De søgte størrelser skal beregnes, som vist i #2.


Svar #5
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Okay, problemet er bare, at jeg har ikke lært at udregne sådan noget, som i #2..

Men hvis man så laver en ny trekant, og deler den så der er 45 grader, på hver side af vinkelhalvveringslinjen, er det så vinkelhalvveringslinjen, som bliver hypotenusen, og så er det trekant ABC?


Svar #6
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Er dette så korrekt?

Vedhæftet fil:Dok1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2012 af mathon

    nej
                      C = 90º

    men vA halverer vinkel A og ikke C


Svar #8
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

okay, men skal man så først lave en vinkel A på 90 grader, og så halvvere den, eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man konstruerer vinkel C som en ret vinkel. Man afsætter punktet A i afstanden 3 fra C på det ene af vinkel C's ben. Man konstruerer cirklen med centrum i A og med radius 4 og markerer skæringspunktet D mellem cirklen og vinkel C's andet ben. Man fordobler vinkel CAD, og hvor den dobbelte vinkels andet ben skærer CD's forlængelse, er punkt B.


Svar #10
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Men kan det så godt passe at punktet B kommer til at ligge meget langt oppe i forhold til det andet?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Vinkelhalveringslinien vA ligger inde i trekant ABC. Punktet B kommer derfor til at ligge længere væk fra punktet C end punktet D.


Svar #12
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Kan det passe, at den ligger 23 cm fra C ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er jo beregnet i #2, sidste linie.


Svar #14
15. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Okay, de udregninger der er lavet i #2 er det ud fra cos-sin-tan relationerne eller de "normale" cos-sin-tan formler?


Skriv et svar til: Konstruktion og vinkelhalvveringslinje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.