Matematik

ligebenet retvinklet trekant?

16. april 2012 af Josefine4 - Niveau: 9. klasse

Jeg er gået i stå i en opgave, som lyder følgende:

 

Et sæde (i biografen) kan ses som den ene vinkelspids i en trekant. De to andre vinkelspidser trekanten er lærredets to yderpunkter, A og B. Der er den bedste synsvinkel til lærredet, når sædet og lærredets to ydrepunkter danner en ligebenet, retvinklet trekant.

 

- Tegn den ligebenede, retvinklede trekant på svararket.

 

Det skal lige siges at fra A til B, som er lærredet i biografen, er der 14,6 cm..

 

Håber nogen kan hjælpe, da jeg er lidt på bar bund. Jeg vil selv tro, at jeg skal ind og bruge grafen sinus og cosinus, dog kan jeg ikke huske, hvordan jeg bruger den.


Svar #1
16. april 2012 af Josefine4

Hov nej sludder, lærredet er 15,6 m fra A til B 


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. april 2012 af svh93 (Slettet)

Eftersom det er en ligebenet trekant du har med at gøre, så er to af siderne lige lange, men to af vinklerne er også de samme. Efter som det er en retvinklet trekant har du en vinkel på 90 grader og to vinkler der tilsammen også er 90 grader. Fx. B=90, A=45 og C=45. Udover vinklerne kender du også siden AB som er 15.6m. Ved hjælp af cosinus kan du så regne de to andre siders længde ud.

cos(A)=AC/AB <--> AC=AB*cos(A) <--> AC=11,031
cos(C)=BC/AB <--> BC=AB*cos(C) <--> BC=11,031
 

Vedhæftet fil:trekant.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #3
16. april 2012 af mathon

kort
                    |CA| = |CB| = |AB| / √(2) = (15,6 m) / √(2) = 11,031 m

 

.........
       i en 45 - 45 trekant er kateten lig med hypotenusen divideret med √(2)


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. april 2012 af mette48 (Slettet)

En ligebenet retvinklet trekant er de 2 vinkler 45 grader

Tegn lærredet ABpå 15,6 cm

Tegn er vinkel på 45 grader med toppunkt i henholdsvis A og B og med det ene ben på AB.


Svar #5
16. april 2012 af Josefine4

Tak for svar alle tre.

#2, forstår ikke helt det med at man skal gange med cos? Hvilken værdi har den?

 

#4, så dvs. at A og B er 45 grader og C er 90? Men kunne A ikke lige så godt f.eks. være 35 grader og B være 55? 

 

 


Svar #6
16. april 2012 af Josefine4

#2 Ah, nu er jeg med. Fandt knappen "cos" på lommeregneren ;-) Smart

Jeg kom lige i tanke om man ikke kan bruge denne formel i dette tilfælde:

 

a:sinA = b:sinB = c:sinC ?

 

Hvis ja, hvordan? 


Skriv et svar til: ligebenet retvinklet trekant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.