Matematik

Retvinklet trekant - Find alle sider udfra alle vinkler + areal

17. april 2012 af pingo_polet (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle,

 

Sidder med en opgave der giver mig grå hår. Jeg har en retvinklet trekant hvor jeg skal finde længderne af siderne. Jeg har fået oplyst alle vinkler samt arealet.

Hvordan udregner man sådan en opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2012 af mathon

                                  (1/2)·a·b = A = (1/2)·h·c

                                  a·b = A = h·√(a2+b2)

                                  tan(A) = a/b

                                 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvia den retvinklede trekant har kateter a og b, er dens areal T = (1/2)ab . Ud fra vinklerne kender man for eksempel

tan(A) = a/b

hvilket giver to ligninger til bestemmelse af a og b og dermed også c.


Svar #3
17. april 2012 af pingo_polet (Slettet)

Kan i komme med et eksempel. lad os eksempelvis sige, at vinklerne er flg.: A=60, B=30 og C=90. Det samlede areal er 300.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så er

(1/2)ab = 300 og

a/b = √3 ,

og dermed

a·a/√3 = 600 , og

a = (600√3)1/2


Svar #5
17. april 2012 af pingo_polet (Slettet)

Jeg tror jeg er blevet for rusten i mit matematik. Jeg er allerede hoppet af ved anden linie. Jeg er med på at (1/2)ab=300, men hvor kommer kvd.3 fra?

Jeg vil meget gerne forstå det hele, så hvis der er en der har tid til at uddybe udregningen, så ville jeg virkelig værdsætte det!!


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det kommer fra a/b = tan(60º) = √3 .


Svar #7
17. april 2012 af pingo_polet (Slettet)

Er det mig der er helt galt på den eller bør det ikke være Tan(30) ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der gælder, at tan(A) = a/b , og du havde valgt A = 60º , og tan(30º) er ikke lig med tan(60º) . Vær omhyggelig med at angive gradtegnet på vinkler.


Svar #9
17. april 2012 af pingo_polet (Slettet)

Det må jeg lige undskylde. Der kvajede jeg lige lidt i det. Vinkel A skulle være 30, men det er ligegyldigt. Det ændrer jo heldigvis ikke på metoden.

 

Det sidste jeg ikke forstår er springet:

a·a/√3 = 600 , og

a = (600√3)1/2

 

Jeg er med på den øverste sætning med at b erstattes af a/√3 og at den halve ryger over på den anden side, og dermed 2'300=600.

Jeg forstår bare ikke det sidste spring.


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvis a2 = 600·√3 og a > 0, er a = (600·√3)1/2


Svar #11
17. april 2012 af pingo_polet (Slettet)

Bum så sad den fast. TUSIND tak Andersen!!


Skriv et svar til: Retvinklet trekant - Find alle sider udfra alle vinkler + areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.