Matematik

Rentesregning

19. april 2012 af nb3810 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej ville høre om at ville være så venlige at hjælpe mig med følgende opgaver. Har selv lavet a) , men er i tvivl om fremgangsmetoden ved opgave b og c.

P. Enge indsætter i en bank på en særlig opsparingskonto hver kvartal 2200. kr i 15 år.
Renten er 6 % pr. år med kvartårlig rentetilskrivning
a) Hvor stor er saldoen efter 15 år?

Herefter ønsker P.Enge at få månedlige udbetalinger (og rentetilskrivninger) over 10 år?

b) Hvad bliver den månedlige nominelle rente, når renten er 6 % pa.?

c) Hvor stor bliver den månedlige udbetaling?

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2012 af peter lind

b) (1+r)12 = 1+0,06

c)  Du har kunnet klare a) så du kan sikkert også klare denne her. Her er perioden og rente bare en anden.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. april 2012 af Vuksi (Slettet)

Halløj!

 

Svar til a), b) og c)

a) Her skal du gøre brug af formlen for An (fremtidsværdien): y * ((((1 + r)^n) - 1)/r) dvs.:

2200 * ((((1 + 0,06)^15^*4) - 1)/0,06) = 1.172.882 kr.

 

b) Lad os sige at den pålydende rente er 6 %, og der foretages 4 rentetilskrivninger pr. år. Her kan man udregne den nominel rente sådan:

((1+(0,06/12))^12 – 1)*100

hvilket giver en nominel rente på ca. 6,16 % Det betyder at man betaler/får 6,16 % i rente, i stedet for de 6 % som man tror man får/betaler.

 

c) Her skal du bruge formlen for at regne ydelsen ud for en nutids annuitet: y = A0 * r / 1 - (1 + r)^-n

Dvs.: y = 1.172.882 * 0,0616 / 1 - (1 + 0,0616)^-10*12 = 72.305 kr.

 

OBS! Nogen må hellere end gerne rette mig, da jeg ikke er 100% sikker på resultatet ;)

Mvh

Boris Vuksanovic


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. april 2012 af mathon

regner du - #0 - med
                                rkvartår = 0,06/4 = 0,015
             eller
                                rkvartår = 1,060,25 - 1 ≈ 0,014674   ???

                

 


Svar #4
19. april 2012 af nb3810 (Slettet)

Tak for de hurtige svar.

Peter Lind: Har lavet den er bare i tvivl om mit resultat er rigtigt. Min udregning ser sådan ud: c) 221.672,23* 0,05/(1-(1+0,05)^(-120) )=2.461,02 kr

Vuksi: Tak for din hjælp. Jeg må dog lige rette dig i a'eren, da der står at renten er 6% pr. år og skal derfor divideres med 4 for at finde den kvartårlige rente :-)

Mathon: Jeg regner med kvartårlige rentetilskrivning på 0,015

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. april 2012 af mathon

a)

             A60 = 2200/0,015·(1,01560 - 1) = 211.672,23

b)
            1,0154 = 1 + rnomår

             rnomår = 1,06136 - 1 = 0,06136 = 6,136%

c)

            211.672,23 = y/0,005·(1,005120 - 1)

            yudmånedligt = 211.672,23·0,005 / (1,005120 - 1) = 1.291,63


Svar #6
19. april 2012 af nb3810 (Slettet)

Super tak for hjælpen til alle der har bidraget :-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. april 2012 af Vuksi (Slettet)


Skriv et svar til: Rentesregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.