Matematik

Monotoniforhold

21. april 2012 af Super8 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave som lyder på følgende:

a) Løs ligningen: 2x^2+x-1=0

Her har jeg fundet de to x-værdier som blev 1 og -0.5.

 

b) Om en funktion f oplyses, at f er differentiabel, og at den afledede funktion f ' er givet ved:
f ' (x)=2x^2+x-1.

Bestem monotoniforholdene for f

 

Hvad skal jeg gøre her? (det er uden hjælpemidler)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2012 af mathon

 

a) Løs ligningen: 2x^2+x-1=0

Her burde jeg have fundet de to x-værdier
        
                     x = -1   v   x = (1/2)

 

b) Om en funktion f oplyses, at f er differentiabel, og at den afledede funktion f ' er givet ved:
f '(x)=2x^2+x-1.

Bestem monotoniforholdene for f
når

 

                               f '(x) = 2x2 + x - 1 = 2(x+1)(x-(1/2))


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2012 af peter lind

a) Hvis du sætter 1 ind i ligningen får du 2*12+1-1 = 2 så 1 er ikke løsning.

b) f(x) er voksendende hvis f'(x) > 0 og aftagende hvis f'(x) < 0


Svar #3
21. april 2012 af Super8 (Slettet)

Hvordan får du det til -1 og -0.5? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2012 af mathon

             genlæs #1


Svar #5
21. april 2012 af Super8 (Slettet)

Hvad? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2012 af mathon

rødderne
                   er
                              x = -1   og   x = (1/2)                     og ikke   -1 og -0.5


Svar #7
21. april 2012 af Super8 (Slettet)

Okay, men hvad gør du så for at finde monotoniforholdene?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2012 af mathon

af faktoriseringen
                                   
                                   f '(x) = 2x2 + x - 1 = 2(x+1)(x-(1/2))    

ses, at

for x<-1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for -1<x<(1/2)  er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>(1/2) er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.