Matematik

Svær opgave i analytisk geometri i 3D

22. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/111209%20stx113%20MAT%20A.ashx

Opgave 9 i eksamensættet. 

Opgave a) giver abnormt store tal. Hvad gør jeg for at gøre dem mindre?

Har udregnet a b og er igang med c, opgaven c kræver dog at man skal bruge den fundne plan i opgave a, som betyder at tallet i c atter bliver et stort til - jeg forsøger at undgå dette. Nogen der ved hvordan jeg kan gøre mit tal mindre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2012 af peter lind

Du kan evt. forkorte ud. Hvis du har en ligning som 4000x+20000y+60000z = 120000 kan du dividere ligningen med 4000 så du får x +5y+15z = 30. Iøvrigt kan jeg ikke se noget specielt galt i at du får store tal


Svar #2
22. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Det er da et problem når jeg skal til at bestemme planens ligning.

AT x AB =

[-89600]
[-38400]
[-1120000]

^ Overstående er min normalvektor for planen α.

Jeg vælger nu et punktet B som værende mit afsæt til at bestemme planens ligning.

- 89600 (x-280) - 38400 (y-280) - 112000 ( z-200) = 0

Tast sidste ind på lommeregneren - så får du dig en overraskelse. Ikke lige de pæneste tal. 

Men hvordan kan jeg bestemme et tal som jeg kan forkorte med? Alltså tallene skal jo gå op i de samme. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2012 af peter lind

Du kan i hvert fald forkorte med 400. Du kan altid forkorte med 10 hvis de sidste cifre er 0. Du kan forkorte med 2 hvis de sidste cifre er lige tal


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2012 af mathon

   
               

               AT x AB = [ -89600,-38400,-1120000] = -6400 · [14,6,175]

 


Svar #5
22. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

#4 det kan jeg ikke rigtig bruge i planens ligning ..


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2012 af mathon

   du kan benytte

                        n1 =  AB x AT  = [ 89600,38400, 1120000] = 6400 · [14,6,175] = 6400 · n

hvor normalvektor

                        n = [14,6,175]      er noget mere bekvem
  
                          

                                         

 


Svar #7
22. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Men hvordan i alverden får du 6400 "ud" fra vektoren ? 


Svar #8
22. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Okay here goes. Har gjort følgende:

n1 =  AB x AT  = [ 89600,38400, 1120000] = 6400 · [14,6,17,5] = 6400 · n (du har smidt et 0 for meget i)

Men anyways:

Normalvektoren er så: 6400 * [14, 6, 17.5]

i planens ligning får jeg det til:

14(x-280) + 6(y - 280) + 17.5 (z - 200) = (Her brugte jeg punktet B) 

<=>

14x + 6y + 17.5z - 9100 = 0

Vil du ikke lige kontrollere om dette er korrekt?  


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2012 af mathon

kontrolberegning

                                        AB = [-120,280,0]             AT = [-400,0,320]

   én normavektor er

                                        n1AB x AT = [89600,38400,1120000] = (1/3200)·[28,12,35] = (1/3200)·n
   en anden
   mere bekvem
   normavektor er
                                       n = [28,12,35]

   med T(0,0,520) som fikspunkt
   kan et vilkårlig punkt P(x,y,z) i
   planen ABT
                            beskrives
                                                  ABT:     {P(x,y,z) | nTP = 0}

                                                                [28,12,35] • [x,y,z-520] = 0

                                                                28x +12y +35z -18200 = 0
identisk med
                                                                14x +6y +17,5z - 9100 = 0

                             


Svar #10
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/111209%20stx113%20MAT%20A.ashx

i samme opgave (opg 9 c) skal jeg så trække vinklen imellem normalvektorerne fra tagplanerne fra 180?

altså 180 - 151,7749 = 28,22 ?

eller er resultatet 151,7749?


Skriv et svar til: Svær opgave i analytisk geometri i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.