Fysik

Elektronståle

22. april 2012 af brainiak (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med følgende opgave og har ikke engang  ide om hvor jeg skulle starte. Kunne være rart at få lidt lidt hjælp fra kloge hoveder derude )

 

En elektronstråle sendes ind i en brintgas.

1) Hvos stor kinesisk energi skal elektronerne mindst have, hvis den første linie i balmerserien skal kunne udsendes fra brintgassen?
2) Hvilken spænding skal elektronerne accelereres gennem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2012 af peter lind

Nødvendig energi = energien af en foton ved den pågældende bølgelængde = hc/λ


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. april 2012 af mathon

1)

      h·c·Rdb = 2,17987·10-18 J
                    

                                        Efoton = h·c·Rdb·((1/22 - (1/32

                                        Efoton = (2,17987·10-18 J)·(5/36) = 3,0276·10-19 J

 

2)

                                        e·U = Efoton

                                        U = Efoton / e

                                        U = (3,0276·10-19 J) / (1,60218·10-19 C) ≈ 1,89 V

 


Svar #3
22. april 2012 af brainiak (Slettet)

#2


1)

      h·c·Rdb = 2,17987·10-18 J
                    

                                        Efoton = h·c·Rdb·((1/22 - (1/32

                                        Efoton = (2,17987·10-18 J)·(5/36) = 3,0276·10-19 J

 

2)

                                        e·U = Efoton

                                        U = Efoton / e

                                        U = (3,0276·10-19 J) / (1,60218·10-19 C) ≈ 1,89 V

Tak Mathon, som sædvanligt, du er en livredder :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. april 2012 af mathon

 

                 Efoton = h·c·Rdb·((1/22 - (1/32)    --->   Efoton = h·c·Rdb·((1/22) - (1/32))


Svar #5
22. april 2012 af brainiak (Slettet)

#4


 

                 Efoton = h·c·Rdb·((1/22 - (1/32)    --->   Efoton = h·c·Rdb·((1/22) - (1/32))

Er det ikke det samme, som du skrev før? Hvad står h,c, Rdb  for?

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. april 2012 af mathon

nej
              der var parentessjusk

      
         h er Plancks konstant

         c er lysets vacuumhastighed

         Rdb er Rydbergkonstanten


Svar #7
22. april 2012 af brainiak (Slettet)

#6


nej
              der var parentessjusk

      
         h er Plancks konstant

         c er lysets vacuumhastighed

         Rdb er Rydbergkonstanten

 

Ok, tak )


Skriv et svar til: Elektronståle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.