Matematik

Eksponentialfunktioner

23. april 2012 af J,WJ (Slettet)

Hey jeg har lige en opgave som jeg ikke forstår.. :/ 

Prisen på et hus var i 2000 2.3 mill. kr. I 2005 blev huset solgt for 5.4 mill. kr.
Bestem husprisens gennemsnitlige årlige procentvise stigning i perioden 2000-2005.

 

Håber nogen kan svare hurtigt!!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

(1+x)5  =  5.4 / 2.3

stigning = x * 100


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

...Af renteformlen fås dermed...

stigning = 100 * ((efter/før)^(1/år)-1)

stigning = 100 * ((5.4/2.3)^(1/5)-1)


Svar #3
23. april 2012 af J,WJ (Slettet)

Undskyld hvad? Forstår det slet ikke :(


Svar #4
23. april 2012 af J,WJ (Slettet)

Altså 100 * (5,4/2,3) = 234,78 og hvad så her fra?


Svar #5
23. april 2012 af J,WJ (Slettet)

Og hvor får du de 100 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

For at omregne til procent ganger man altid med 100. Parenteserne er en måde at angive rækkefølgen... først finder du 5.4/2.3. Så tager du 5'te roden af dette. Så minusser du med 1.  og først derefter ganger du med 100. (for at gå fra decimaltal til procent).

NB: 5'te roden er det samme som at opløfte i 1/5. potens.

Du kunne også løse ligningen  øverste svar med en avanceret lommeregner. (kan findes gratis)


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. april 2012 af angelica31 (Slettet)

Ved godt det har intet med dette at gøre: men har i lyst til at udfylde følgende spørgeskema. Jeg skal nemlig bruge det til en eksamen.

På forhånd tak. (-:

https://www.defgo.net/s.asp?id=1316742&c=ZSU8EBZ&s=1&l=da&o=1" target="defgosurveypopup" onclick="window.open(this.href,this.target,'toolbar=no,location=no,directories=no,status=yes,menubar=no,scrollbars=yes,resizable=yes,copyhistory=no,width=680,height=500'); return false;">Start spørgeskema</a>


Svar #8
23. april 2012 af J,WJ (Slettet)

 Mange tak :) har fundet ud af det nu! Men hvorfor er det så lige man minusser med 1??


Svar #9
23. april 2012 af J,WJ (Slettet)

????? :) hehe


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Tja, det er pga renteformlen. (1+r)n  =  efter/før.    Man isolerer r, og trækker derfor 1 fra på begge sider.


Skriv et svar til: Eksponentialfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.