Matematik

parabler

23. april 2012 af illusiane (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg skal løse flg. opgave:

En parabel har toppunkt i (7,4) 
a)  Bestem parablens to skæringspunkter med x-aksen, når parablen går gennem ((7/13),0) - 7/13 står som brøk
b)  Beregn parablens skæring med y-aksen.

 

hvordan gør jeg det? jeg regner med at skulle bestemme funktionsforeskriftet, men jeg er helt blank- det er 100 år siden jeg har haft om parabler :O

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Parabelens to nulpunkter ligger symmetrisk omkring toppunktet, så den har derfor også et nulpunkt ved

x = 7 + (7 - (7/13)) = 14 - (7/13)

Dens forskrift har derfor formen

f(x) = a·(x - (7/13))·(x - 14 +(7/13)) ,

hvor a bestemmes ved betingelsen f(7) = 4 .


Svar #2
23. april 2012 af illusiane (Slettet)

så det vil sige at skæringspunkterne lyder hhv. 0,538462;0 og 13,4615;0?

idet 7/13= 0,538462 og jeg så går ud fra centerlinjen/toppunktet og siger 7+(7-0,538462) og det andet skæringspunkt blot er det der er opgivet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man bør regne eksakt i opgaven. Det ene skæringspunkt med x-aksen er opgivet til (7/13 ; 0) , og da rødderne ligger symmetrisk omkring toppunktet, er det andet skæringspunkt da (14 -(7/13) ; 0). Det fører så til den viste faktorisering i #1.


Svar #4
23. april 2012 af illusiane (Slettet)

jeg kan bare ikke få denne faktorisering til at passe; når jeg vil tegne den ind på min grafregner, vil den ikke samarbejde...


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du må så have en samtale med din grafregner. Man finder

4 = a·(7 - (7/13)·(-7 +(7/13) = -a·(84/13)2 , hvorfor

a = -(13/42)2

og dermed

f(x) = -(13/42)·(x - (7/13))·(x - 14 +(7/13))


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2012 af angelica31 (Slettet)

Ved godt det har intet med dette at gøre: men har i lyst til at udfylde følgende spørgeskema. Jeg skal nemlig bruge det til en eksamen.

På forhånd tak. (-:

https://www.defgo.net/s.asp?id=1316742&c=ZSU8EBZ&s=1&l=da&o=1" target="defgosurveypopup" onclick="window.open(this.href,this.target,'toolbar=no,location=no,directories=no,status=yes,menubar=no,scrollbars=yes,resizable=yes,copyhistory=no,width=680,height=500'); return false;">Start spørgeskema</a>


Svar #7
23. april 2012 af illusiane (Slettet)

det placerer rødderne rigtigt, MEN toppunktet kommer så til at ligge i (7.54,15.2), istedet for 7,4


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, forskriften i #5 skulle være

f(x) = -(13/42)2·(x - (7/13))·(x - 14 +(7/13))

til sidst.


Skriv et svar til: parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.