Matematik

Optimering.HJÆLP!

24. april 2012 af dittejensen1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med en opgave om optimering UDEN HJÆLPEMIDLER (se følgende fil), hvor jeg har fået O(x)= x2 + 128 / x, nu skal jeg så differentere det. Og det ved jeg ikke hvordan jeg kan gøre uden hjælpemidler? og bagefter skal jeg jo sætte ligningen lig 0, det kan jeg heller ikke se hvordan man kan regne ud uden at solve det??

 

Håber meget nogen kan hjælpe!

Vedhæftet fil: optimering.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt den almindelige regel for differentiation af en potens:

(a·xn)' = a·n·xn-1 .

Funktionen er jo

O(x) = x2 + 128/x = x2 + 128·x-1 .

Løs dernæst ligningen O'(x) = 0 , der fører til en simpel 3.-gradsligning i x, der let kan løses uden brug af hjælpemidler.

 


Svar #2
24. april 2012 af dittejensen1 (Slettet)

kan man egentlig ikke også bare løse det som en 2. gradsligning hvor a= 1 b= 128 og c= 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, for der er ikke tale om en 2.-gradsligning. I øvrigt er det ikke ligningen O(x) = 0 , der skal løses, men ligningen O'(x) = 0 . Differentier funktionen O(x) og løs så ligningen O'(x) = 0 .


Svar #4
24. april 2012 af dittejensen1 (Slettet)

er dette så rigtigt? O'(x)=2x+128*x^-1


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Benyt den generelle formel i #1 på hvert af de to led, x2 og 128·x-1 . Det sidste led har du ikke differentieret korrekt.


Svar #6
24. april 2012 af dittejensen1 (Slettet)

altså x^2 bliver til 2x, så er der 128/x tilbage, men jeg kan bare ikke lige se hvordan den skal bruges da der jo ikke er en brøksteg i den regneregel? 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Og netop derfor har jeg skrevet det andet led som 128·x-1 , idet 1/x = x-1 . Derved kan man benytte den generelle formel med n = -1 :

(x-1)' = -1·x-1-1 = -x-2 = -1/x2


Svar #8
24. april 2012 af dittejensen1 (Slettet)

128*x^-1 =

(O')=2x+ 128*-1*x1-1

er dette så rigtigt?

 

 

 


Skriv et svar til: Optimering.HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.