Matematik

Differentialligninger

25. april 2012 af Gliop (Slettet)

Jeg skal løse differentialligninger, men kan ikke få det til at passe overens med facittet.

a)    y´´ - 2•y´ + y = e^x
b)    y´´ + 4•y = cos2x

Facittet til de to differentialligninger er:

a)    y=( c1 •x+ c2   )  e^x  +  1/2•x^2 •e^x   

b)    y=(A •cos2x+B •sin2x )+  1/4 •x •sin2x  


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har du da gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

a) Find rødderne i karakterligningen. Dette giver at  λ= 1   (dobbeltrod.)

Brug gættemetoden for 2. ordens inhomogene dif.ligninger.

Dobbeltrod giver altid den homogene grundløsning yh(x) = c1*x*eλx + c2*eλx , hvor λ jo er 1

Fuldstændig løsning = homogene løsning + inhomogene partikulære løsning

Derefter skal man finde den inhomogene partikulære løsning.

Da højresiden q(x) er ex gættes på en form af K*ex , men da denne er en løsning til den homogene ligning skal man gange med x. Da denne også er en løsning skal man gange med endnu et x. (regel)

Dvs den partikulære inhomogene løsning har formen K * x * x * ex ,  altså 

yp(x) = K*x2*ex

yp ' (x) = x*(x+2)*K*ex

yp '' (x)  =  (x2+4x+2)*K *ex

Indsæt disse i den originale dif.ligning

(x2+4x+2)*K*ex  -  2*K*x*(x+2)*ex  +  K*x2*ex = ex

=>   2Kex = ex   => (2K-1)*ex = 0  => K = 1/2

Indsat i den partikulære løsning... yp(x) = 1/2 * x2*ex

Fuldstændig løsning = homogene løsning + inhomogene partikulære løsning!


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

b)    y´´ + 4•y = cos2x

Samme metode (gættemetoden):

λ+ 4 = 0  har rødderne     λ= 0 + 2i  og  λ= 0 - 2i   (kompleks, brug evt. csolve)

Den homogene grundløsning har derfor altid formen yh(x) = C1*e0x * cos(2x) + C2*e0x*sin(2x)  =>

yh(x) = C1*cos(2x) + c2*sin(2x)

Inhomogen partikulær: gæt en form af højresidens afledte... K*sin(2x)

Denne er selv løsning til yh(x), så vi skal gange med x. (Denne er ikke løsning), altså

yp(x) = K * x * sin(2x)

......osv som i opg. a.

 

 


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.