Matematik

Te afkøling

28. april 2012 af SofieBBBB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :) 

Jeg har brug for noget hjælp med at forstå den her opgave: 

Afkølingen af en bestemt kop te kan beskrives ved funktionen
H(t) =18+69*e^(-0,0491*t)

hvor t angiver antal minutter efter, at teen er blevet stillet til afkøling, og H(t) er teens
temperatur (målt i grader C) til tiden t.


a) Bestem teens temperatur efter 20 min.og bestem, hvor mange minutter, der går,
før teens temperatur er 60 grader C?

b) Bestem den hastighed, hvormed teens temperatur aftager efter 2 minutter.

 

Det ville være super hvis nogen kunne hjælpe mig med at forstå den her opgave da jeg er hel blank!!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2012 af mathon

                                 H(t) er hvor "hed" teen er efter t minutters henstand

                                 t er antal minutter efter henstand

og sammenhængen er

                                H(t) =18 + 69·e-0,0491·t

                  og
                                t = ln(69/(H-18)) / 0,049


                  samt
                                dH/dt = -0,049·H(t)


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2012 af mathon

a) Bestem teens temperatur efter 20 min.

                                H(20) = 18 + 69·e-0,0491·20 = 43,9

 

    efter 20 minutter er teens temperatur faldet fra 87ºC til 43,9ºC


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2012 af mathon

hvor mange minutter er der gået,
før teens temperatur er 60 grader C?

 

                                t = ln(69/(60 -18)) / 0,049 = 10,1

    efter 10,1 minut er teens temperatur faldet til 43,9ºC

     


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2012 af mathon

rettelse
                 samt
                                dH/dt = -0,049·H(t)     --->
   dH/dt = -0,049·(H(t) - 18)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2012 af mathon

b) Bestem den hastighed, hvormed teens temperatur aftager efter 2 minutter.

                                H(2) = 18 + 69·e-0,0491·2 = 80,5588

                               dH(2)/dt = -0,049·(H(2) - 18) = -0,049·(80,5588 - 18) = -3,1

    til tiden t = 2 aftager teens temperatur med 3,1ºC pr. minut

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2012 af mathon

kommentar:

                            dH/dt kan også udtrykkes

                                 dH/dt = -3,381·e-0,049·t

                                 dH(2)/dt = -3,381·e-0,049·2 ≈ -3,1
 

     hvilket måske ser knap så 'kompliceret' ud


Svar #7
28. april 2012 af SofieBBBB (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Te afkøling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.