Matematik

Integralregning

28. april 2012 af ACBorup (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser jeg følgende integral (uden hjælpemidler)?

2x/x^2+3 ?
 

Jeg har prøvet at substituere men synes jeg sidder lidt fast?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2012 af mathon

 

        sæt
                         u = x2+3 > 0    og dermed     du = 2xdx

    og substituer
                       i
                                   ∫ 1/(x2+3)(2xdx)
                      


Svar #2
28. april 2012 af ACBorup (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor man skal dividere det hele med 1?

Burde det ikke være 2x som det fremgår i integralet?


Svar #3
28. april 2012 af ACBorup (Slettet)

og burde det ikke vlre dx man isolerer og ganger med?

så man i stedet siger 

 

2x/(x^2+3) * (du/2x) ?

 

Sådan mener jeg vi har lært det


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2012 af mathon

 

                         ∫ 2x/(x2+3)dx  =  ∫ (1/(x2+3))(2xdx) = ∫(1/u)du = ln(u) + k = ln(x2+3) + k

 

       ...det er mere et spørgsmål om, hvad du har lært, end om hvad I erindres at have lært


Svar #5
28. april 2012 af ACBorup (Slettet)

hvordan bliver 2x lavet om til 1? Det forstår jeg ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2012 af mathon

 

                    2x / (x2+3) = 2x·(1 / (x2+3) = (1 / (x2+3) · 2x

som
                    3/7 = 3 · (1/7) = (1/7) · 3

......

             2x "laves" således ikke "om" til 1
men
             som din folkeskolematematiklærer ivrede for at lære dig:
             faktorernes orden er lige gyldig

   


Svar #7
28. april 2012 af ACBorup (Slettet)

Jeg lander her 

2x* 1/x^2+3 * 1/2x * du = 1/(x^2+3)

så forstår jeg ikke hvordan jeg skal komme videre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2012 af mathon

                 ...forkert landing
                               

                    genlæs #6

                    2x / (x2+3) = 2x·(1 / (x2+3)) = (1 / (x2+3)) · 2x                 ( jeg havde glemt to halve parenteser )

   og

                    (2x / (x2+3))dx = (1 / (x2+3)) · 2xdx   =   (1 / u) · du


Svar #9
28. april 2012 af ACBorup (Slettet)

ok, det svar når jeg også frem til. Men er det endelig svar så bare

= 1/(x^2+3) ??


Svar #10
28. april 2012 af ACBorup (Slettet)

når nej, det må give

= lnu = ln(x^2+3) 

 

:) tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. april 2012 af mathon

 

                                                                                            tilbage-
                                                                                                                       substitution

                              2x/(x2+3)dx  = (1/u)·du = ln(u) + k = ln((x2+3) + k


Skriv et svar til: Integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.