Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

ROE forskellig fra ROE

29. april 2012 af larsens (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude..

Jeg sidder midt i en større opgave og er kommet lidt i problemer.

Jeg kan ikke helt få egenkapitalsforrentningen til at give det samme ved at regne dem ud på forskellige metoder.

1. metode: ROE  = t.indkomst / (0,5(EK(primo) + EK(ultimo)))

1. metode: ROE = ROIC + (FGEAR*SPREAD), hvor:

ROIC = OG*AOH

FGEAR = 0,5 (NFF(p.)+NFF(u.)) / (0,5(EK(p.)+EK(u.)))

SPREAD = ROIC - r

Det skal siges, at ROE i de to tilfælde er tilnærmelsesvis tæt på hinanden - en forskel på mellem 0,4 - 0,06 %!!

--> Så det er ikke meget, men burde de ikke give det samme? Eller er det yderst svært (som i næsten umuligt) efter en individuel reformulering af både balance og resultatopgørelse?

Er svaret bare, at med sådan en lille forskel, må det siges at være det samme? Eller er der nogen der kender en typisk fejl jeg har lavet?

Tænker selv, at mine "dirty-surplus"-poster kan have forstyret en smule, efter som de er hentet direkte fra regnskabets noter, da de er blever ført direkte på egenkapitalen.!? Omvendt påvirker de både ROE i metode 1 og ROIC i metode 2, hvorfor det ikke burde have betydning?

Håber I kan hjælpe derude.

Mvh


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. april 2012 af susbc (Slettet)

Hej

Jeg tror ikke at du kan få ROE til at give helt det samme resultat, da du bruger to forskellige metoder, der vil derfor altid ligge nogle forskydninger mellem de enkelte elementer der indgår i de to metoder pga. reformuleringen af resultatopgørelse og balance. Der findes flere metoder til beregning af ROE, bl.a. kan ud også bruge balanceposterne primo og ultimo. Heri vil der naturligvis også ligge en forskydning, og her vil det være vigtigt at argumentere for hvorfor du vælger en metode frem for en anden.

Jeg mener mere at man kan bruge de to metoder til at kontrollere at man har regnet rigtigt, da resultaterne tilnærmelsesvis ligner hinanden og trenden i udviklingen mellem ROE skal naturligvis være den samme.

Jeg har svært ved at se hvordan dirty surplus posterne kan have påvirket, da de indgår i regnskabet på samme måde, under forudsætning af at den første metode også er beregnet på baggrund af den reformulerede balance.

Mvh.

Sus


Skriv et svar til: ROE forskellig fra ROE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.