Matematik

Tredjegradspolynom

29. april 2012 af Pia<3pigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

står og skal løse en opgave omkring 3. gradspolynom, men har ikke lært om dette, så er der nogen der trin for trin kan forklare mig hvordan man løser følgende: x^3-x^2-4x+4=0 ??

 

på forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Gæt en rod r1 og spalt faktoren (x - r1) ud fra det oprindelige polynium, hvorved det reduceres til et 2.-gradspolynomium, der så kan løses. Her ser man, at r1 = 1 kan bruges.


Brugbart svar (2)

Svar #2
29. april 2012 af solsorten1 (Slettet)

Når man skal løse en tredjegradsligning er der, det samme som at finde rødderne. Du kan enten isolere x - se evt. bilag 1. Eller du kan skitsere den på ''Graph'' og se hvornår den skærer x-aksen, hvilket er det samme.

Vedhæftet fil:Udklip1.PNG

Brugbart svar (2)

Svar #3
29. april 2012 af solsorten1 (Slettet)


Svar #4
29. april 2012 af Pia<3pigen (Slettet)

problemet er at jeg sagtens kunne bruge en solve osv. men det er en opgave uden hjælpemidler og da vi ikke har lært om det ville jeg rigtig gerne vide hvordan man regner den ud, trin for trin


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Og det er beskrevet i #1. Man ser let, at x = 1 er en rod. Man kan derfor skrive polynomiet

      x3 - x2 -4x +4 = (x-1)·(x2 + bx +c)

Bestem koefficienterne b og c ved udregning og benyt så nulreglen til at finde de resterende rødder.


Brugbart svar (2)

Svar #6
29. april 2012 af mette48 (Slettet)

x^3-x^2-4x+4=0

gæt en rod, x=1 opfylder ligningen

(x^3-x^2-4x+4)=(x-1)(x2-4)=0

brug 0-regelen


Skriv et svar til: Tredjegradspolynom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.