Matematik

løsning til inteval

30. april 2012 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med en række opgaver, hvoriblandt der er en som jeg ikke aner hvordan jeg skal løse:
 

Over opgaven er der et billede (ved ikke om det skal bruges)

Opgaven lyder:

For hvilke værdier af a vil ligningen x3 + 3x2 + 3x + a = 0 have en løsning i intervallet [-1,0]?

 

Nogen, som vil vise mig hvordan jeg kommer frem til det rigtige resultat?

gerne med lidt tekst, så jeg kan forstå hvad der bliver gjort :)

 

Vedhæftet fil: billede.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

f ' er negativ i -1..0 derfor må a  => 0 siden f aftager i [-1,0]


Svar #2
30. april 2012 af Magnus22 (Slettet)

hvad vil det sige? Jeg er ikke helt med


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2012 af fosfor (Slettet)

Det er kun a du har at flytte, og da det er et konstant led flytter a bare grafen op og ned ad y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2012 af peter lind

Jeg går ud fra at det du har tegnet er funktionen for a = 0.a = 1 vil betyde at grafen forskydes 1 opad, a = -1 betyder at grafen forskydes en nedad. Så må du se efter hvor meget du kan forskyde grafen opad eller nedad så grafen skærer i det angivne interval. Du burde have tegnet grafen så x=-1 også kom med.


Svar #5
30. april 2012 af Magnus22 (Slettet)

Jeg er helt blank på denne opgave. :(

Kan jeg ikke få vist et taleksempel ?

Jeg kan ikke engang se hvad billede har med opgave at gøre :(


Svar #6
30. april 2012 af Magnus22 (Slettet)

Jeg har lige fundet ud af, at grafen intet har med opgave at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Grafen på billedet har meget lidt med den givne funktion at gøre. Man har

f(x) = x3 + 3x2 + 3x + a , hvorfor

f '(x) = 3x2 + 6x + 3 = 3·(x+1)2 ≥ 0 for alle x .

Funktionen f(x) er derfor en voksende funktion.

Det er korrekt, som det er anført i #3 og #4, at forskellige værdier af a blot flytter grafen op eller ned.


Svar #8
30. april 2012 af Magnus22 (Slettet)

tak for jeres tid!

#7 Grafen har intet med opgaven at gøre, nej :)

Hvorfor differentierer du udtrykket?

[-1,0] skal vel også bruges til noget?

Hvorfor går a ud, når du differentirer?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2012 af fosfor (Slettet)

Hvorfor går det ud? Hvis du forestille dig en graf for en funktion med et konstant led, f.eks. f(x) = 8, hvad er denne grafs hældning?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Betragter man funktionen

      g(x) = x3 + 3x2 + 3x

har vi set i #7, at g'(x) = 3·(x+1)2 ≥ 0 for alle x, så funktionen g(x) er en voksende funktion. Hvis x ≠ -1, gælder endda, at g'(x) > 0 . Vi kan derfor slutte, at funktionen g(x) er en strengt voksende funktion.

Vi ser nu, at g(-1) = -1 og at g(0) = 0 . For enhver værdi af x i intervallet [-1;0] gælder derfor, at
g(x) ∈ [-1;0] , og at der for x < -1 og for x > 0 gælder, at g(x) ∉ [-1;0] .  Da g(x) er en kontinuert funktion, ser vi, at en nødvendig og tilstrækkelig betingelse for at, funktionen g(x)+a har en rod i intervallet [-1;0] er, at

      g(-1)+a ≤ 0 og at g(0)+a ≥ 0 ,

dvs der skal gælde

      -1 + a ≤ 0 ∧ a ≥ 0 ,

dvs

      0 ≤ a ≤ 1


Svar #11
30. april 2012 af Magnus22 (Slettet)

god gennemgang, tak!

Jeg skal bare lige være helt med, hvorfor er det man differantierer udtrykket til at starte med?


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man undersøger den afledede funktion for at vise, at funktionen selv er voksende.


Skriv et svar til: løsning til inteval

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.