Matematik

Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.

02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

År 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006

Solenergi
       7 11,7 15,6 22,6 32,8 49,4 68,9 116,4

Tabellen viser for hvert af årene 1999-2006 mængden af udvundet solenergi i Spanien. I
en model antages det, at den udvundne solenergi P (målt i MW) som funktion af tiden t
(målt i år efter 1999) med tilnærmelse kan beskrives ved sammenhængen

P=P0*a^t

Hvor P0 og a er tal.


a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.

b) Benyt modellen til at forudsige mængden af udvundet solenergi i Spanien i år 2008 samt til at forudsige, hvornår udvindingen af solenergi i Spanien overstiger 400MW.

Er der nogen der kan forklare hvordan man regner dette???

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2012 af peter lind

Du skal bruge regression på de data


Svar #2
02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

Hvordan laver man regression på dataen? Og hvorfor er det man skal bruge regression på dataen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2012 af peter lind

Det er noget man laver i et CAS værktøj. Hvordan man præcist gør det er afhængig af hvilket CAS værktøj man har


Svar #4
02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

Super :)  Men hvordan er det, at man kan se, at man i dette tilfælde skal bruge regression?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2012 af peter lind

Det ses af, at du har mange sammenhørende data og en funktionstype her eksponentiel.


Svar #6
02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

Hvad for en type regression er det så man skal bruge? er det lineær (mx+b), eller lineær (a+bx), ellerr er det ekspotentiel - eller logaritmisk, eller er det logistisk???


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2012 af peter lind

eksponentiel. Det fremgår i opgaven af at sammenhængen tilnærmelsesvis er af formen P = P0*at


Svar #8
02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

Super, mange tak. Kan det så passe, at svaret er e^1,88*e^1,5t... Har udført ekspotentiel regression, og den gav resultatet at a=1,875, b = 1,47, r^2= 0,996, r= 0,998, resid = (-0,260) medens residTrans er (-0,03683)


Svar #9
02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

skal man bearbejde sine resultater efter man har udført ekspotentiel regression på dem, eller kan man plotte dem ind som resultater? og hvis hvilke er det man skal bruge når formlen lyder P = P0*a^t.

har fået resultaterne: a=1,875, b = 1,47, r^2= 0,996, r= 0,998, resid = (-0,260) medens residTrans er (-0,03683)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. maj 2012 af peter lind

Det er normalt en god ide at lave et plot, hvor man ser grafen for den fremkomne funktion og data. Det bedes der bare  ikke om her. Du skal nu blot bruge den fremkomne funktion til at besvare spørgsmål b.


Svar #11
02. maj 2012 af Jeppekrau (Slettet)

Men hvorkan jeg se den fremkomne funktion? Jeg har blot fået oplyst tallene foroven, og jeg aner ikke hvilke jeg skal bruge?

Igen rigtig mange tak for den store hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. maj 2012 af peter lind

b = P0 i din formel, a har samme betydning som i den formel r2, r og resid er data til vurdering af om  hvor godt model og data stemmer overens. Dem skal du ikke bekymre dig om her.


Skriv et svar til: Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.