Kemi

aktiveringsenergien

04. maj 2012 af WJG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

 

Hvad har indflydelse på aktiveringsenergiens størrelse, jeg har fundet frem til:

 

- varme

- katalysator

 

Men er den også afhængig af overfladeareal, koncentration,  stofmængdekonc ? eller er det blot reaktionshastigheden der er det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2012 af mathon

Arrhenius indførte begrebet aktiveringsenergi
som forskellen mellem molekylernes middelenergi ved den pågældende temperatur
og de "reaktionsaktive" molekylers energi.

            Han udtrykte den

                                                 k = P·Z·e-Ea/(RT)           

hvor
         k er hastighedskonstanten = hastigheden når reaktanternes koncentration er 1 mol/L
         P er en sterisk faktor
         Z er stødtallet
         Ea er aktiveringsenergien, [Ea] = J/mol
         R er den universelle gaskonstant
         T er Kelvintemperaturen

 

                                                 Ea = [ln(P·Z) - ln(k)]·R·T
 

            Ea er således kun temperaturafhængig  (i k og T)

             


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2012 af mathon

          Ea er således kun temperaturafhængig  (i Z, k og T)

 

Bemærk
                    
k er hastighedskonstanten = hastigheden når reaktanternes koncentration er 1 mol/L
 


Skriv et svar til: aktiveringsenergien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.