Matematik

HJÆLP: Forskrift - a og b

04. maj 2012 af SaraLu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

Jeg sidder med opgaver, som skal afleveres inden på søndag. Det handler om at et forskrift som skal laves, ud fra nogen informationer der er givet. Jeg har prøvet mig lidt frem til hvordan a og b skal beregnes og vil gerne have jeres holdning til om det er rigtigt eller ej. Hvis det ikke er, kunne jeg rigtig godt tænke mig at vide, HVORDAN det så skal gøres. :-) Så, opgaven lyder således og det jeg har formået at lave er

Opgaveformulering: 

Når antalet af fisk siger med 45, stiger antallet af pingviner med 29. Til 2.315 fisk svarer 9.000 pingviner. Opstil et forskrift

Jeg VED at det er lineær sammenhæng forskrift der skal bruges her, fordi min lærer har sagt det: y=ax+b

Jeg har formået at beregne a til: (9000-2315) / (29-45) = 6685 / (-16) =  -417,8125

b = 2315 - (-417,8125) * 45 = 21116,5625 

Hvorledes min beregning af forskrift lyder således: 

y=ax+b ==> y = -417,8125 * x + 21116,5625 


Er det rigtigt..?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2012 af fosfor (Slettet)

a er hældningen, dvs. hvor mange fisk der kommer pr. pingvin. dvs a = 45/29


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. maj 2012 af mette48 (Slettet)

x er antal fisk og y antal pingviner

a = Δx/Δy = 45/29

(x,y)=(2315,9000)

y=ax+b

b=y-ax

b=9000-(45/20)*2315


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

y er pingviner - x er fisk

(2315,9000)

a = 29 / 45 (# 2 har ombyttet dem !)

y = ax + b

9000 = (29/45) * 2315 + b

b = 9000 - (29/45) * 2315 = 7508,11

y = (29/45)*x + 7508,11 

se vedhæftede -

;-)

Vedhæftet fil:FUGL & FISK.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #4
04. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du ved den er lineær og du har et punkt. x=2315. y=9000.

Når x vokser 45, vokser y med 29.

Lav dog et ekstra punkt, og lav en linje mellem de to punkter.

Der er to løsninger afhængig om man kalder pingviner for x eller y. Så både #2 og #3 er rigtige.

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

- Som opgaven er formuleret, vil det være naturligt at lade antallet af fisk være den

uafhængige variable (altså x)

;-)


Svar #6
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

Mange mange tak! Jeg fik det nogenlunde det sammen som jer, efter jeg sad med en veninde og fumlede med det! :-) Jeg har endnu et spørgsmål jeg er tvivl om i samme opgave. Den er næsten ens:

Når antalet af fisk siger med 45, stiger antallet af pingviner med 29%. Til 2.315 fisk svarer 9.000 pingviner. Opstil et forskrift.


Nu er det med 29%, og jeg ved eksponentiel sammenhæng som skal anvendes, jeg ved bare ikke hvordan den skal løses. Kan I hjælpe..? 


Svar #7
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

Skal man gøre noget med 45 eller skal man gøre noget med 29?? Er helt lost her...

Jeg prøver at regne ud om man nærmest skulle gøre det sammen som i forrige opgave, men siden formlen y = bax ser anderledes ud fra før, kan jeg ikke helt knække den...


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Fisk = x,    pingviner = y

y = ax + b

(x1,y1) = (2315,9000)

a = y/x = 29/45

y = 29/45 * x + b..........................indsæt (x1,y1)

9000 = 29/45 * 2315 + b

b = ?
 

Se iøvrigt # 3, der står det hele    ;-)


Svar #9
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

Den har jeg formået at løse.

Den jeg har problemer med er anderledes. Denne gang er det om eksponentiel sammenhæng y = bax. Opgaven er det samme, men med bare at "antallet af pingvinder stiger med 29%" (det er procenten der gør forskellen her). Formuleringen lyder stadig således: 

Når antalet af fisk siger med 45, stiger antallet af pingviner med 29%. Til 2.315 fisk svarer 9.000 pingviner. Opstil et forskrift.


Er helt lost, med hensyn til at løse denne opgave..

Håber du/I kan hjælpe. Tak på forhånd. :-)


Svar #10
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

???


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

y = b * a^x

(x1,y1) = (2315,9000)

-----------------------------------------
2)   9000*1,29 = b * a^(2315+45)
1)    9000      =   b * a^2315
--------------------------------------divider 2) med 1)
1,29               =              a^45........................idet a^(p+q) = a^p * a^q

a = 1,005674757

1)  b = 9000 / a^2315 = 0,0184084

- Håber, det hjælper . . .

;-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis du lige har sendt noget, har jeg ikke fået det (kl.22.04)

Prøv igen -   ;-)


Svar #13
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

Hvordan fandt du frem til resultatet af a? :o


Svar #14
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

#12


Sendte ikke noget der (22:04). Det må have været en fejl. Har kun skrevet og spurgt dig, hvordan du fandt a. :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

y = b * a^x

(x1,y1) = (2315,9000)..............det punkt, vi kender

-----------------------------------------
2)   9000*1,29 = b * a^(2315+45).............ligning for det punkt, vi ikke kender
1)    9000      =   b * a^2315.......................ligning for dte punkt vi kender
--------------------------------------divider 2) med 1)
1,29               =              a^45........................idet a^(p+q) = a^p * a^q

a = 1,29^(1/45)             a = 1,005674757

1)  b = 9000 / a^2315 = 0,0184084.........indsæt det fundne a i ligning 1

;-)
 


Svar #16
06. maj 2012 af SaraLu (Slettet)

AAAH JA! I got it now! :-D TAK! 


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Goody-goody !  ;-)


Skriv et svar til: HJÆLP: Forskrift - a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.