Fysik

Galileis faldlov

06. maj 2012 af frøkendingo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er med  at skrive en fysikrapport om mekanik. hvor en faldende bolds bevægelse skulle undersøges. jeg skal besvare dette spørgsmål: Undersøg om boldens bevægelse er i overensstemmelse med den kvadratiske faldlov(den samme som galileis faldlov).

jeg har ud fra mine forsøgsresultater tegnet en (t,s) graf hvor t er lig med tiden og s er lig med strækningen. grafen er eksponentialt aftagende. 

hvad går den kvadratiske faldlov ud på og hvordan kan man se om boldens bevægelse (grafen) er i overensstemmelse med den kvadratiske faldlov?

på forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2012 af mathon

      en (t,s) graf må have ligningen

             s(t) = H - (1/2)·g·t2 = -(g/2)·t2 + H    t ≥ 0   

hvis graf er en
                                halv, nedadvendt parabelgren


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. maj 2012 af peter lind

Hvis s er eksponentiel faldende har du modbevist Galileis faldlov. Du kan enten lave regression direkte på dine data eller du kan finde hastigheden til forskellige tidspunkter og lave lineær regression på det. Lav derefter et plot med regressionskurverne og de målte data


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. maj 2012 af mathon

korrektion af #1

             h(t) = H - (1/2)·g·t2 = -(g/2)·t2 + H    t ≥ 0


Svar #4
06. maj 2012 af frøkendingo (Slettet)

#2: Nu skriver du at jeg kan lave regression direkte på mine data. mener du at jeg skal laev eksponentiel regression?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2012 af peter lind

nej. det er polynomial regression. Hvis dit program ikke kan klare det så find v(t) og lav lineær regression på det


Svar #6
06. maj 2012 af frøkendingo (Slettet)

okay v(t) er hastighedsfunktionen. for at finde den skal jeg vel først finde stedfunktionen s(t). hvordan gør jeg det?


Svar #7
06. maj 2012 af frøkendingo (Slettet)

har fundet ud af det. du skriver: Lav derefter et plot med regressionskurverne og de målte data.

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2012 af peter lind

Det gøres nemmest i et tegneprogram som graf; men det kan også laves ved håndkraft. v(t) er en lineær funktion, så du skal blot beregne 2 punkter på linjen og så tegne en ret linje gennem de 2 punkter


Svar #9
06. maj 2012 af frøkendingo (Slettet)

er det godt nok som jeg har gjort på min graf? (se vedhæftet fil)

og hvad beskriver dette?

Vedhæftet fil:ts graf.doc

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. maj 2012 af peter lind

Det er ikke helt det jeg mente. Jeg går ud fra at den kraftig optrukne kurve skal være de målte datapunkter for hastigheden; men det du skulle plotte er punkterne ikke en eller anden kurve for den. Rent faktisk ligner du jo heller ikke en ret linje. Er det hastigheden du har op ad y aksen? Afvigelsen kan også skyldes gnidningsmodstand. Du mangler enheder på akserne


Svar #11
06. maj 2012 af frøkendingo (Slettet)

jeg har lavet det om til punkter nu. s er på y aksen og t er på x aksen, ved ikke helt hvorfor det ikke var med på den fil jeg vedhæftede. 

jeg forstår ikke helt hvad du mener med at det ikke ligner en ret linje. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. maj 2012 af peter lind

At det ikke ligner en ret linje er noget man kan se. Hvis du har s op ad y aksen skal det heller ikke være en ret linje. Du har vist blandet mine 2 muligheder sammen.

1. Brug polynomial regression til at finde s(t) og lav et plot med regressionskurven og de målte punkter. Dette er ikke en ret linje

2.  Beregn v(t) i nogle punkter og lav lineær regression på de data. Lav et plot  med den fundne kurve og datapunkter med v(t) op ad y aksen og t ud ad x aksen.  Dette skulle give en ret linje


Skriv et svar til: Galileis faldlov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.