Kemi

Halogenider

09. maj 2012 af karnage (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens. Jeg er lidt på bare bund i denne opgave, det er til en kemirapport om halogener, hvor vi har fået følgende spørgsmål:

a) Hvorfor reagerer Cl^-,Br^- og I^- på samme måde?
De reagerer på samme måde da vi alle er i 7. hovedgruppe og derfor har samme egenskaber.

b) Hvilken størrelse angiver, at AgCl, AgBr og AgI er tungt opløseligt og hvem er mest tung opløselig?
Opløselighedsproduktet for reaktionerne er henholdsvis:
K_o (AgCl)=1,78•?10?^(-10) M^2
K_o (AgBr)=5,35•?10?^(-13) M^2
K_o (AgI)=8,52•?10?^(-17) M^2
Da opløselighedsproduktet for sølvhalogenid aftager fra Cl, Br og I, vil det sige, at det er lettest at opløse sølvclorid, derefter sølvbromid og sværest sølviodid. I praksis betyder det at AgCl kan opløses med fortyndet ammoniakvand, AgBr med koncentreret ammoniakvand og AgI ikke kan opløses med ammoniakvand.
 

c) Hver sker der med ligevægten Ag^+ (aq)+X^- (aq)?AgX(s), hvis der fjernes  g^+?

d) Hvoraf kan man se, at NH_3 og S_2 O_3^(2-) er gode til at fjerne Ag^+ og hvem er bedst?

Som I kan se så er det hovedsageligt de to sidste spørgsmål jeg har problemer med, men hvis jeg tager fejl i de to første må I meget gerne skrive det.

På forhånd tal


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. maj 2012 af mathon

 

c) Hvad sker der med ligevægten Ag^+(aq)+X^- (aq)?AgX(s), hvis der fjernes  g^+?

                      
                                         Ag+ (aq)   +   X- (aq)   <--->   AgX (s)

   fjernelse af Ag+      tvinger ligevægten mod venstre

 


d) Hvoraf kan man se, at NH_3 og S_2 O_3^(2-) er gode til at fjerne Ag^+ og hvem er bedst?

                     Ag(NH3)2+   er let opløselig

                    Ag2S er meget tungt opløselig og fjerner straks Ag+ fra opløsningen
                    da
                                 opløselighedsproduktet  Kop = 10-51 M3


Skriv et svar til: Halogenider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.