Matematik

Logistisk vækst

11. maj 2012 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg har problemer med at løse opgave 17 og 20 i nedenstående link. Jeg har virkelig prøvet længe med opgavet 17 og kommer ikke frem til noget fornuftigt. Jeg kan godt se at det er en logistisk vækst, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal gribe opgaven an. Det kunne være rart, hvis i kunne give trinvis ledtråde, så jeg forstod det helt til bun

http://da.cms.uvm.dk/sitecore/shell/Controls/Rich%20Text%20Editor/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110698_Pr%C3%B8ve.ashx

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2012 af peter lind

Den har du jo kørende i en anden tråd. Hold dig til den.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2012 af nielsenHTX

a)

er logistiskvækst på formen y'=a*y*(M-y)

den har løsningen

y = M/(1+c*e^(-a*M*x))

brug så punktet N(0)=0,02 til at tilpasse c

b)

du skal så løse N ''(t)=0

 

opgave 20

a)

udtryk V som en funktion af r og højden

og udtryk O som en funktion af r og højden

indsæt så V=120 og isolere h der i og indsæt det i O og så kan du bestemme r i O '(r)=0

 


Svar #3
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Peter: Jeg ved godt, at jeg har stilelt spørgsmålet i en anden tråd, men tråden omhandlede ikke dette spørgsmål mht. overskriften, hvorfor jeg har lavet en ny.

 

Nielsen: Jeg er med indtil opgave b, idet jeg havde tænkt man kunne sige M/2 og dermed er dette jo 2,5. Men hvorfor kan man ikke det?

 

Opgave 20 både h og r er ukendt så skal mit udtryk for h indeholde r?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2012 af nielsenHTX

#3

b)

vækst hastigheden er jo N '(t), 

man skal altså finde maksimum for N '(t) det gøres ved at løse N ''(t)=0.

 

opgave 20.

det sidste kan være svært at forstå når du ikke har opstillet dine udtryk endnu. så lidt hjælp på vejen.

V(h,r)= cylinderen + en halv kugle = h*π*r2+(4/3)*π*r3 /2

O(h,r)= en cylinder+ bund + en halv kugle= 2*r*π*h +2*r*π + 4*πr2 /2

du kender V så find h i

120= h*π*r2+(4/3)*π*r3 /2  og indsæt det i O(r,h) dermed bliver det til en funktion med kun en variabel og du kan derfor nemt bestemme minimum for r ved at løse O '(r)=0

#5 det var det også, men det bliver det jo kun nemmere af...

 


Svar #5
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Men det er rumfanget af cylinderen, der er 120 og ikke af cylinderen + halvkuglen???


Svar #6
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Super, så er jeg nemlig med! Blev forvirret over du skrev kuglen med :)

Jeg har lavet 17a og får N(t) til 5/(1+249·e^((0,025)·5·t) ).Det ses altså at min c-værdi er 249, er det ikke noget af en stor c-værdi? Eller er det bare mig.

Og jeg får det tidspunkt hvor algeudredelsen foregår hurtigst til 44,14, hvilket også kommer mig ret stort. Men det er det mine udregninger peger i retning af.

Er det ikke en god ide at lave en monotonilinje og vise at 44,14 er maksimum?


Svar #7
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg forstår ikke udtrykkene for bund, hvor kommer de fra? OG er der ikke kun en bund?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. maj 2012 af mathon

generelt
                   dN/dt = a·N·(M - N)        0<N<M

                   d2N/dt2 = a·(dN/dt)·(M - N) + a·N·(-(dN/dt)) = a·(dN/dt)·(M - N) - a·N·(dN/dt)

                   d2N/dt2 = a·(dN/dt)·(M - 2N)      hvori    dN/dt = a·N·(M - N)   indsættes

                   d2N/dt2 = a·a·N·(M - N)·(M - 2N)


                   d2N/dt2 = 2a2·N·(M - N)·(M/2 - N)
ekstremum
kræver
                   d2N/dt2 = 0
   dvs
                   N = M/2

væksthastigheden dN/dt er størst for N = M/2

    hvoraf 

                  dN/dt = a·(M/2)·(M - (M/2)) = (1/4)·a·M2


        

                  

 

 


Svar #9
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Mathon, jeg får altså to forskellige resultater. Når jeg siger M/2 bliver det lig 2,5, men når jeg siget N''(t) bliver det -44,15.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. maj 2012 af mathon

hvoraf 

specifikt
                 5/2 = 5/(1+249·e-0,125·t)

                 1/2 = 1/(1+249·e-0,125·t)

                 2 = 1+249·e-0,125·t

                 1 = 249·e-0,125·t

                 e0,125·t = 249

                      0,125·t = ln(249)

                 t = 8·ln(249) = 44,14

                

                


Svar #11
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Det er 0,025 og ikke 0,125 - Hvor har du 0,125 fra?


Svar #12
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Du ganger selvfølgelig med 5, min fejl :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. maj 2012 af mathon

20)

             volumen        volumen    
             h·π·r2      =     120

hvoraf
                  2·h·π·r = (240/r)

overflade
                              bund     krum cylinderflade      top(halvkugle)
                              π·r2       h·2π·r = (240/r)                2π·r2

totaloverflade
                                 Ov(r) = 3π·r2 + (240/r)

                                 Ov '(r) = 6π·r - (240/r2) = (6π/r2)·(r3 - (40/π))     r>0

ekstremum kræver

                                 Ov '(ro) = 6π·ro - (240/ro2) = 0

                                                  6π·ro3 - 240 = 0

                                                  π·ro3 - 40 = 0

                                                  ro = (40/3)1/3 ≈ 2,37 dm

monotoniforhold:

for 0< r<(40/3)1/3 er Ov '(r)<0, hvorfor Ov(r) er monotont aftagende

for r >(40/3)1/3 er Ov '(r)>0, hvorfor Ov(r) er monotont voksende

    hvoraf ses, at Ov(r) har minimum for r = ro = (40/3)1/3 dm


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. maj 2012 af mathon

beregningen i #8
kunne naturligvis
også have været afsluttet
således:

                   N(t) = M/2 = M/(1+C·e-a·M·t)

                   1/2 = 1/(1+C·e-a·M·t)

                    2 = 1+C·e-a·M·t

                    1 = C·e-a·M·t

                     C-1 = e-a·M·t

                     C = ea·M·t

                     ln(C) = a·M·t

                     t = ln(C) / (a·M)

             


Svar #15
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Det er en smart metode! Og hold da fast, du er sindsyg god til at beregne komplekse ting med håndkraft! :) Tusind tak.


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. maj 2012 af mathon

opsummering
    den logistiske vækst/differentialligning

                                         y ' = a·y·(M-y)

har løsningen
                                        y = M/(1+C·e-a·M·x)
med maksimal
væksthastighed           dy/dx = (1/4)·a·M2

for
                                        t = ln(C) / (a·M)
 


Skriv et svar til: Logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.