Matematik

Omskrivning af udtryk

13. maj 2012 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg vil gerene bestemme grænseværdien for n->∞ af udtrykket i den vedhæftede fil.

Jeg forsøger mig med nogle omskrivninger for nemmere at kunne vurdere de forskellige led, men det sidste udtryk volder mig en smule problemer. Jeg har svært ved at se hvordan jeg kommer videre derfra. 

Er der nogen som kan set det og evt. post et hint!

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Omskrivning.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2012 af peter lind

Hvis du ikke har en skrivefejl er det forkert efter første lighedstegn.

I nævneren under kvadratrodstegnet har du

(2*(n+1))! = (2n+2)! = (2n+2)(2n+1)*(2n)!.

De (2n)! kan forkortes ud med et led i tælleren


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er nu helt korrekt, hvad der står i det vedlagte dokument. Man kan så reducere det yderlige til

(n+1) · √((2n)) / √((2·(n+1))!) = (n+1) / (√(2n+2) · √(2n+1)) = √(n+1) / (√2 · √(2n+1))


Svar #3
13. maj 2012 af rexden1

Jeg mente nu heller ikke at det var forkert det jeg har lavet ! jeg kan godt se at jeg er længe om at skille mig af med de (2n)! i tælleren, men jeg gør det trods alt i sidste udtryk. 

Ellers tror jeg jeg har løst problemet... hvis jeg ganger parenteserne ud i sidste udtryk: √(4n2+6n+2) og dividere med     √(n2)  i tælle og nævner-  "selvom jeg ved det er det samme som at dividere med n, men så kan jeg omslutte nævneren i en stor kvadratrod og forkorte ud i både tæller og nævner. Det er vel helt legalt ? så opnår jeg at grænseværdien er 1/2 for n-> uendelig.

#2: hvordan kommer du til det sidste lighedstegn ? Hvordan opnår du kvardratrod i tælleren ? og så ser det ud til du mangler et fakultetstegn i det 1. produkt - vidst ikke at det gør noget for udregningerne...

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, du har ret, at jeg mangler ! i det første udtryk, der blot skulle replikere dit eget startudtryk, altså

(n+1) · √((2n)!) / √((2·(n+1))!) = (n+1) / (√(2n+2) · √(2n+1)) = √(n+1) / (√2 · √(2n+1))

For det sidste lighedstegn udnytter man jo, at der i nævneren er en faktor √(2n+2) = √(2(n+1))


Skriv et svar til: Omskrivning af udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.