Matematik

Cirkler, der overlapper

14. maj 2012 af davidsh (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har et mindre problem her... Jeg vil gerne finde punktet e (se vedhæftede)

Personligt mener jeg selv man bør løse dette som to ligninger med to ubekendte (hhv. ligningen for den ene og den anden cirkel):

Cirkel 1: y^2 + x^2 = 2.25
Cirkel 2: (y^2 - 1) + x^2 = 1  

 

Så altså

y^2 + x^2 = (y^2 - 1) + x^2 + 1.25 = 2.25

Men her fra ved jeg ikke hvad jeg skal gøre, da der jo må være visse regler nå det er ligningen for en cirkel?

Hvis jeg løser det som et normalt algebraisk problem, går det helt galt...

Vedhæftet fil: cirkel.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2012 af peter lind

Jeg kan ikke se hvordan du har fået den sidste ligning. Det nemmeste du kan gør er at trække ligningen for den anden kugle fra ligningen af den første kugle.  Ledden med x2 vil gå ud så du har en ligning i y alene. I den ligning vil y2 også gå ud så du har en simpel lineær ligning i y


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Du kan løse opgaven ved at anvende et eller andet matematik program, hvormed du kan løse de to ovenstående ligninger med to ubekendte. Ud fra figuren kan man forudse, at der vil være to løsninger/koordinatsæt, idet der findes to skæringspunkter mellem de to cirkler. Det koordinatsæt, som har et positivt x-koordinat, må angive punktet E


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Jeg tvivler på, om du har nedskrevet ligningen for cirkel 2 korrekt.

Som jeg kan se på figuren, er cirkel 2 den lille cirkel i koordinatsystemet. Denne cirkel har centrum i punkt C (0,1) og en radius på 1. Herved er ligningen for cirklen:
(y-1)2+x2=1


Svar #4
14. maj 2012 af davidsh (Slettet)

#3 og #1

 

Den sidste ligning har jeg fået ved først at lave en ligning for den mindre cirkel og derefter lægge 1.25 til på begge sider, så den også bliver lig med 2.25, ligesom ligninen for cirkel 1.

Begge ligninger bliver derfor lig med 2.25, og derfor vælger jeg at behandle dem som 2 ligninger med 2 ubekendte.

 

Jeg burde selvfølgelig have skrevet, at det var det, jeg gjorde, og så kan jeg godt se, at jeg har lavet en fejl. Der skulle selvfølgelig stå:

(y-1)^2 + x^2 + 1.25 = 2.25

 


Svar #5
14. maj 2012 af davidsh (Slettet)

Jeg vil prøve at reducere :) 

-tak for hjælpen


Svar #6
14. maj 2012 af davidsh (Slettet)

y^2 + x^2 = (y - 1)^2 + x^2 + 1.25

y^2 = (y – 1)^2 + 1.25

y^2 = y^2 - 2y + 1 + 1.25

0 = -2y + 1 + 1.25

2y = 2.25

y = 1.125

 

Så er der styr på det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse de to ligninger

x2 + y2 = (3/2)2 ,

x2 + (y-1)2 = 12 .

Trækker man den sidste ligning fra den første fås

y2 - (y-1)2 = (3/2)2 - 12 , dvs

(y + y-1)·(y - y+1) = ((3/2)+1)·((3/2)-1) , eller

2y - 1 = (5/2)·(1/2) , eller

y = (1/2) + (5/8) = 9/8 , og dermed

x2 = (3/2)2 - (9/8)2 = ((3/2)+(9/8)) · ((3/2)-(9/8)) = (21/8)·(3/8) = 63/64 , og dermed (da x > 0),

x = (3·√7) / 8


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven kan også løses rent geometrisk, idet man ser, at trekant ACE er en ligebenet trekant med de tre sidelængder a = e = 1 og c = 3/2 . Man kan derfor benytte en cosinusrelation til at bestemme vinkel A:

cos(A) = (c2 + e2 - a2) / (2ce) = ((3/2)2 + 12 - 12) / (2·(3/2)·1) = (9/4) / 3 = 3/4 .

Vi finder nu

xE = he = c·sin(A) = (3/2) · √(1 - (3/4)2) = (3/2)·(√7)/4 = (3·√7) / 8  , og

yE = c·cos(A) = (3/2)·(3/4) = 9/8


Svar #9
20. maj 2012 af davidsh (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Cirkler, der overlapper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.