Kemi

Mængdeberegninger

27. august 2005 af kchung (Slettet)
a) Hvad bliver molariteten af NaOH, når 15 mL af en 9,5 M NaOH-opløsning fortyndes til 50 mL?

b) Hvor mange ml 14 M HNO(3) (koncentreret saltpetersyre) skal man bruge til fremstilling af 500 mL 0,1 M saltpetersyre?

Please help! - Thanks...

Kevin

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2005 af 2835 (Slettet)

a)
det bliver vel:
(15/50)*9,5M = 2,85M


Mvh
2835
- www.gym-opg.webbyen.dk

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2005 af 2835 (Slettet)

b) ::er noget usikker men::
0,1mol/14M = 0,007142857L
dvs. du tager 0,007142857L HNO(3), og fylder op indtil 500 mL

Mvh
2835
- www.gym-opg.webbyen.dk


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2005 af IBM (Slettet)

#2: det kan vidst ikke passe.

Følgende stofmængde i 500mL 0,1M:

nHNO3 = 0,1M * 0,500L = 0,05mol

Så mange mL 14M HNO3 for at få 0,05mol:

V(HNO3) = 0,05mol/14M = 3,6mL

Svar #4
27. august 2005 af kchung (Slettet)

Tak til begge !

:D

Svar #5
28. august 2005 af kchung (Slettet)

b) Hvor mange mol HCL indeholder 250 mL 0,25 M saltsyre?

Jeg har gjort således:

0,25 M * 0,25 L = 0,0625 mol HCL

Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2005 af 2835 (Slettet)

Jep

::2835::
www.gym-opg.webbyen.dk

Svar #7
28. august 2005 af kchung (Slettet)

Ok, tak!

Så har jeg denen opg.

c) Vis med et afstemt reaktionsskema, hvad der sker, når man blander opløsninger af calciumbromid og ammoniumcarbonat.

d) Beregn molarmasserne af calciumbromid og af det stof, der bundfældes.

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2005 af 2835 (Slettet)

Carbon og calcium danner bundfald.

d) så skal du vel have nogle tal?

::2835::
www.gym-opg.webbyen.dk

Svar #9
29. august 2005 af kchung (Slettet)

ALtså er c'eren:

CaBr + NH4Ca --> CaCa + NH4Br ?

og d'eren:

40,1 + 79,9 = 120,0 ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2005 af IBM (Slettet)

Ladningerne passer ikke i dit reaktionsskema. Calciumioner har en ladning på 2+ og carbonationer (CO32-) har en ladning på 2-. Calciumcarbonat er altså CaCO3. Ligeledes passer calciumbromid, ammoniumcarbonat og ammoniumbromid heller ikke.

Svar #11
29. august 2005 af kchung (Slettet)

Er det fordi Calcium er i 2. hovedgruppe, at dens ladning er 2+ ?

Og hvorfra kan man vide, at carbonationer er på 2- ?

Eller smangetak for hjælpen "IBM"

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. august 2005 af IBM (Slettet)

Ja, det er derfor.

Og det kan man slå op.

Det færdige reaktionsskema mellem calciumbromid og ammoniumcarbonat ser altså således ud: (NB: ammonium = NH4+):

CaBr2 + (NH4)2CO3 --> CaCO3 + 2NH4Br

Svar #13
30. august 2005 af kchung (Slettet)

Mange tak!

Hvis jeg skal beregne molarmasserne af calciumbromid og af det stof der bundfældes, hvad skal jeg så gøre ?

Svar #14
30. august 2005 af kchung (Slettet)

Nogen der ved hvordna man gør det? Jf. #13

Brugbart svar (0)

Svar #15
30. august 2005 af IBM (Slettet)

I det periodiske system kan du aflæse de enkelte stoffers masser. Fx CaBr2:

Ca2+ = 40,08g/mol
Br- = 79,90g/mol

CaBr2 = 40,08g/mol + (2*79,90g/mol) = 199,88g/mol

Svar #16
30. august 2005 af kchung (Slettet)

Ok, så det er molmassen, hvad er så det der bundfældes?

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. august 2005 af IBM (Slettet)

Det der bundfældes er CaCO3 (kalk).

Svar #18
30. august 2005 af kchung (Slettet)

Ok, hvor meget bundfald vil der dannes ud fra ca. 10 g. calciumbromid?

Brugbart svar (0)

Svar #19
30. august 2005 af IBM (Slettet)

Sammenhængen mellem stofmængde, masse og molarmasse for et stof er givet ved:

m = n*M

Du kan bestemme stofmængden af CaBr2 i 10g:

n = m/M = 10g/199,88g/mol = 0,050mol

Du skal nu se på reaktionsskemaets koefficienter:

CaBr2 + (NH4)2CO3 --> CaCO3 + 2NH4Br

Som det ses dannes (bundfældes) der et mol CaCO3 for hvert mol CaBr2, dvs. at stofmængden af CaCO3 efter reaktionen er lig stofmængden af CaBr2 før reaktion:

nCaCO3 = 0,050mol

Denne stofmængde kan omregnes til g:

m = 0,050mol*100,087g/mol = 5,0g

Der dannes altså 5,0g CaCO3 ud af 10g CaBr2

Svar #20
30. august 2005 af kchung (Slettet)

Tusind tak skal du have !

Du en helt !!! :P

Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.