Matematik

procentvis ændring

19. maj 2012 af J0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Jeg har et lille problem med lidt simpel mat.

Håber i kan hjælpe.

 

Hvis der er biler 300 i 1965 og 5.000 i 1988, hvad er så den procentvise stigning pr. år?

 

På forhånd takk :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Du skal bruge renteformlen

Hvis du indsætter 300 kr. i 1965 - og de er steget til 5000 på 23 år, hvad er er den årlige rente så?

K28 = K0 * (1+r)28

Isolér og find r.

Omregnet til % bliver det da r * 100 %

;-)


Svar #2
19. maj 2012 af J0 (Slettet)

r = n√(Kn/Ko ) - 1 = 28√(5000/300)-1 = 0,1057 ..

Vil det så sige at den stiger 10,57% om året?? :-D

 

Ps. Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Yes!    ;-)


Svar #4
19. maj 2012 af J0 (Slettet)

Tak skal du have!


Svar #5
19. maj 2012 af J0 (Slettet)

"Giv også eksempler på, hvordan man ved hjælp af regneforskrifterne kan regne frem og tilbage i tiden. Vis også hvordan man kan bestemme det tidspunkt hvor bestandene når en bestemt værdi; f.eks. 1000 ulve og 60.000 minke."

Ulve: F  = 12.000*(0,92x)

Mink: r = n√(Kn/Ko) - 1 = 28√(5000/300)-1 = 0,1057
procentvis ændring pr år = 10.57 %
f(x 300*(1,1057)^x 

 

 

Kan du hjælpe med den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Vores faste formel hedder jo

Kn = K0 * (1+r)n

Hvis vi skal regne frem og tilbage i tiden, er det n, vi skal isolere, inden vi indsætter vores kendte værdier.

(1+r)n = Kn / K0..................tag log på begge sider

n * log (1+r) = log(Kn/K0)

n = log(Kn/K0) / log(1+r)

Indsæt Kn, K0 og r, - så kan du finde n, som er antal år frem eller (-) tilbage
 

- Det sidste, du har skrevet (Ulve/Mink???), ser lidt kryptisk ud . . .

;-)


Svar #7
19. maj 2012 af J0 (Slettet)

Tak skal du have.
 

Ups. Ja, det var opgaven handler om ulve og minke. Hehe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1, #2

Der er tale om 23 år fra 1965 til 1988, hvilket der vist også var tænkt på til at begynde med i #1. Over 23 år er den årlige procentvise stigning da

(5000/300)1/23 - 1 = 13,01%


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

- Jeg må påtage mig skylden -

Det er mig, der ved en sjuskefejl har ændret de 23 til 28 og derved ledt Joe i fordærv

Undskyld, Joe   :´-)

- og tak, Andersen 11  ;-)


Skriv et svar til: procentvis ændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.