Matematik

Ligning for tangentplan i P

23. maj 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

 


 

K: x2 + y2 + z2 + 4x - 6y - 8z + 4 = 0

P: (1,-1,4) ligger på kuglen

a) bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum:

Har jeg fået til følgende: C = (-2,3,4) r = 5

b) Bestem en ligning for tangentplanen til kuglen:

Hvordan gør jeg dette? Jeg ved, at man har brug for en normalvektor, når man skal bestemme en plans ligning. Og en normalvektor finder man ved at tage krydsproduktet imellem 2 vektorer. Hvordan bær jeg mig ad ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2012 af peter lind

I dette tilfælde kan du finde normalvektoren som CP


Svar #2
23. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Men hvad skal jeg "krydse" det med for at få denne normalvektor ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2012 af mathon

 

                   n = CP = [3,-4,0]

    tangentplanens punkter
                                                      α:   {Q(x,y,z) | nPQ = 0}

                                                                         [3,-4,0] · [x-1,y-(-1),z-4] = 0


Svar #4
23. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Men hvordan kan det lade sig gøre, at man kan bestemme en normalvektor ud fra 2 punkter? Det strider ellers med alt det jeg har lært ..


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2012 af peter lind

Normalvektoren er en vektor, der står vinkelret på planen. Hvis planen er defineret ved punkter, skal man bruge krydsproduktet. I dette tilfælde har du en kugle og et punkt på kuglen. vektoren der går fra centrum til punktet står vinkelret på tangentplanen og er derfor en normalvektor


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vektoren CP er en normalvektor til tangentplanen i punktet P. Tangentplanen skal indholde punktet P, og den skal have vektoren CP som normalvektor.


Skriv et svar til: Ligning for tangentplan i P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.