Matematik

rækker

23. maj 2012 af Colloio (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har nogle egenværdier jeg skal lave om taylor række omkring \epsilon = 0 up til andet orden. mine egenværdier er a1=V(1-epsilon)    a2=V/2(3-kvdr(1+4epsilon^2) og a3=V/2(3+kvdr(1+4epsilon^2). Jeg syntes slet det ikke det ligner nogle taylor række jeg kan samligne med, hjælp er på bar bund? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2012 af peter lind

Hvad har egenværdier med taylorrækker at gøre og hvad mener du med de mystiske udtryk ? Kan vi ikke få hele opgaven?


Svar #2
23. maj 2012 af Colloio (Slettet)

jo jeg vedhæfter opgaven, det b)

Vedhæftet fil:spørgsmål kvant.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2012 af peter lind

UPS det er perturbationsteri i kvantemekaniske beregninger. Det er så lang tid siden at jeg har haft det at jeg må melde pas.

En metode til numerisk at finde egenvektorer og egenvektor er at man starter med en vilkårlig vektor u og finder An*u. Det vil sortere den egenvektor, der har den største egenvektor ud


Svar #4
23. maj 2012 af Colloio (Slettet)

okay men jeg har fundet de egenværdier for b) nu mangler jeg bare at expand them as power series, og det der det går galt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man finder egenværdierne ved at løse ligningen

det(H - λE) = 0 , dvs

(V0(1-ε)-λ)·((V0-λ)(2V0-λ) - V02ε2) = 0 ,

dvs

λ = V0(1-ε) ∨ (V0-λ)(2V0-λ) - V02ε2 = 0 , eller\

λ = V0(1-ε) ∨ λ = V0·(3 ± √(1+4ε2))/2

I opgavens spm b) skal man så rækkeudvikle de tre egenværdier i ε , i det |ε| << 1 . Den første egenværdi er jo allerede rækkeudviklet, så det drejer sig om at rækkeudvikle √(1+4ε2) i ε .

Benyt, at √(1+x) ≈ 1 + (1/2)x -(1/8)x2 + (1/16)x3 - ...

 


Svar #6
23. maj 2012 af Colloio (Slettet)

tak for det gode svare. Men nu tænker jeg hvordan ved vi at vi skal kun kigge på √(1+4ε2) og hvorfor bruger vi den der række?.. jeg prøver også at benytte den på √(1+4ε2) men jeg 1+4/2ε2-4/8ε4


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2012 af peter lind

Det sidste led bliver -(4ε2)2/8 = -16ε4/8


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Egenværdien λ = V0·(1-ε) er jo allerede rækkeudviklet i ε som udtrykket står. Tilbage er de to egenværdier

λ = V0·(3 ± √(1+4ε2))/2

og i begge indgår √(1+4ε2) , så opgaven går ud på at rækkeudvikle denne kvadratrod i ε :

√(1+4ε2) ≈ 1 + (1/2)·4ε2 -(1/8)·(4ε2)2 = 1 + 2ε2 - 2ε4 ,

så de to egenværdier bliver da

λ = V0·(3 ± (1 + 2ε2 - 2ε4))/2 , dvs

λ2 = V0·(2 + ε2 - ε4) , og

λ3 = V0·(1 - ε2 + ε4) ,

sammen med

λ1 = V0·(1 - ε)

Hvis der kun skal udvikles til 2. orden i ε, smider man leddene med ε4 væk.


Svar #9
23. maj 2012 af Colloio (Slettet)

hvis i kan hjælpe mig i opg. c) kunne det være godt, fordi vi skal finde H'. for at kunne finde egenværdierne, håber i kan hjælpe?


Skriv et svar til: rækker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.