Matematik
Integration
Jeg skal for fast x beregne integralet:
0∫1y*(x2-e-(y^2)) dy
Jeg er lidt forvirret her. Skal jeg bruge partiel integration og/eller integration ved substitution?
Svar #1
24. maj 2012 af 012343210
Hvis det du mener med fast x er at funktionen er:
∫f(x,y)dy
så ville jeg:
∫y*(x^2-e^(y^2))dy => ∫y*x^2-y*e^(y^2))dy => ∫y*x^2dy - ∫y*e^(y^2))dy og så integrerer dem hver for sig.
Svar #2
24. maj 2012 af wonk (Slettet)
Hej! Hvilken regel bruger du her? Må man godt bare gange ind i en parentes i et integral? Og hvordan vil du integrere e-y^2?
Svar #3
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
Integralet
∫ y e-y^2 dy
klares med substitutionen t = y2 , dt = 2y dy
Svar #4
24. maj 2012 af wonk (Slettet)
Jeg må indrømme at jeg stadig ikke helt er med.
Jeg multiplicerer y på leddene i parentesen, og benytter differensreglen og splitter integralet op i to:
∫yx2 dy - ∫y*e-y^2 dy
Men det sidste integrale er jeg stadig ude af stand til at løse. Jeg genkender, at sidste integrale indeholder to funktioner, y og e-y^2 . Derfor synes jeg umiddelbart at jeg skal benytte partiel integration. Men jeg støder ind i det problem, at jeg ikke i forvejen kender stamfunktionen til e-y^2. Og hvis jeg forsøger at benytte integration ved substitution først, så kan jeg ikke integrere, fordi integralet indholder et produkt af to funktioner.
Hjælp :)
Svar #5
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Det hedder et integral.
Benyt substitutionen i #3 til at integrere y·e-y^2 :
0∫1 y·(x2 - e-y^2) dy = x2·0∫1 y dy - 0∫1 y·e-y^2 dy
= x2·[y2/2]10 - 0∫1 (1/2)e-t dt
= (1/2)·x2 - (1/2)·[-e-t]10
= (1/2)·(x2 + e-1 -1)
Svar #6
24. maj 2012 af wonk (Slettet)
I linje nr. 2, hvor du sætter 1/2 foran e, hvordan går det til?
Jeg har som dig, t = y^2 og dt = 2y dy
Så får jeg følgende udregning (kun sidste del af interalet):
0∫1 y·e-y^2 dy t = y^2 og dt = 2y dy
= 0∫1 y·e-t dt/2y
= 0∫1 e-t dt/y
....
Men det er ikke rigtigt vel?
Svar #7
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Det kommer jo fra substitutionen t = y2 . Så er dt = 2y dy , eller y dy = (1/2) dt . I integralet ∫ y·e-y^2 dy skriver man så e-t i stedet for e-y^2 , og man skriver (1/2) dt i stedet for y dy :
∫ y·e-y^2 dy = ∫ (1/2)·e-t dt
Svar #9
24. maj 2012 af wonk (Slettet)
Emnet har stadig ikke åbenbaret sig for mig, helt endnu.
Jeg sidder nu med følgende ubestemte integral:
∫ x3*2x^4 dx
Jeg sætter t = x^4 og dt = 4x^3 dx
Her kommer min udfordring så. Jeg vil gerne "fjerne" x^3 i integralet, men nu har jeg 4x^3.
Havde der stået dt = x^3 dx havde jeg blot lavet følgende: dt = x^3 dx => dx = dt/x^3 og så derefter reducere x^3 væk. Men prøver jeg dette, så får jeg at 4dx = dt/x^3 og det kan jeg ikke rigtig bruge til noget. Jeg har i ørvigt flere eksempler på integration ved substitution, hvor dx isoleres, og ikke dt. Hvornår kan skal man det ene, og hvornår skal man det andet?
Svar #10
25. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#9
Så er x3 dx = (1/4) dt . Der kommer således en faktor (1/4) ind i integralet, når substitutionen udføres, af helt samme grund, hvorved der kom en faktor (1/2) ind i det forrige integral. Du skal lade være med at isolere dx , som du gør det. Man skal ikke blande de to variable; hold dem adskilt på hver side af lighedstegnet. Det drejer sig om at substituere noget nyt for den gamle variable.
Svar #11
25. maj 2012 af wonk (Slettet)
Er min løsning korrekt?
∫ x3*2x^4 dx
t = x4 , dt = 4x3 dx => 1/4 dt = x3 dx
∫1/4 2t dt = (1/4*2t)/(ln(2)) = 1/4x3*(2(x^3))/(ln(2))
Svar #12
25. maj 2012 af wonk (Slettet)
rettelse
∫1/4 2t dt = (1/4*2t)/(ln(2)) = (2(x^4))/(4*ln(2)) + k
Svar #13
25. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
Det er korrekt indtil det sidste lighedstegn, hvor du så ikke substituerer korrekt tilbage igen. Du skal jo så substituere t = x4 tilbage, og der er kun eet sted, hvor t indgår. Husk også integrationskonstanten k til sidst, hvis der er tale om et ubestemt integral.
Med rettelsen i #12 er stamfunktionen så korrekt.
Skriv et svar til: Integration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
