Matematik

Kvadratisk programmering

24. maj 2012 af muddi8220 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal have hjælp til denne opgave, da jeg ikke helt forstår, hvad formålet er.. altså hvad de vil frem til plus jeg er i tvivl om flere ting. 

En virksomhed sælger to varer PRO og CONTRA

prisen i kr. pr. kg ved en daglig afsætning på x kg pro er 

p1(x)= -0,04x+120  ,   0≤x≤1200
 
prisen i kr pr. kg ved en daglig afsætning på y kg CONTRA er
 

p1(y)= -0,08y+140  ,   0≤y≤1600

De variable omkostninger for PRO er 40 kr. pr. kg. De variable omkostninger for CONTRA er 60 kr. pr. kg. 

a) gør rede for, at f(x,y)= -0,04x2+80x-0,08y2+80y  , 0≤x≤1200, 0≤y≤1600

af produktionstekniske grunde skal følgende ulighed være opfyldt 

4x+2y≤6400

(forstår ikke hvad de vil have en til, og kan ikke få det samme som deres f(x,y).)

b) beregn størsteværdien af dækningsbidraget f(x,y)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2012 af peter lind

Pro  ved salg af x kg får du en indtægt på (-0,04x+120)x. Du har også en omkostning på 40*x . Trækker du dette fra for du fortjenesten af pro.

a) contra beregnes på samme måde

Hvis du ser bort fra den sidste ulighed har du 2 uafhængige parabler, som du kan finde toppunktet for. Den maksimale værdi får du i toppunktet eller på randen. Test derefter om den sidste ulighed er verholdt.  er den det er du færdig. Hvis ikke binder uligheden så der gælder lighedsteg. Brug dette til at eliminer den ene variabel, hvorefter du har et 2. gradspolynomium, som skal optimeres.


Svar #2
25. maj 2012 af muddi8220 (Slettet)

Tak for svaret, meget behjælpeligt ;)

men hvad mener de med:

a) gør rede for, at f(x,y)= -0,04x2+80x-0,08y2+80y  , 0≤x≤1200, 0≤y≤1600

af produktionstekniske grunde skal følgende ulighed være opfyldt

4x+2y≤6400

 

altså forstår ikke, hvordan de når frem til: 4x+2y≤6400 

 

og hvad det er de vil have en til at svare? :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2012 af peter lind

Det er næppe meningen at du skal gøre rede for den ulighed. Det er noget nyt, der startes på til brug for det følgende spørgsmål


Skriv et svar til: Kvadratisk programmering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.