Matematik

definitionsmængde til potensfunktioner

26. maj 2012 af Toffee10 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Nogle der kender definitionsmængden og værdimængden til potensfunktioner?

Kan man overhovedet fastsætte disse, når grafens udseende ændres så meget, hver gang a ændres?

Håber I kan hjælpe:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2012 af peter lind

Både definitionsmængde og værdimængde er positive reeller tal samt 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2012 af mathon

              Dm(f) = R+         for  a ∉Z+    da xa = ea·ln(x)

                                                                              a faktorer
              Dm(f) = R         for  a ∈Z+    da     xa = x·x·x·...............·x    for a>0

                                                                                             |a| nævnerfaktorer
                                                                 xa = 1(x|a|) = (1 / ( x·x·x·...............·x)    for a<0            


Svar #3
26. maj 2012 af Toffee10 (Slettet)

Tak for svaret. Det hjalp:-)

Jeg skal også forklare, hvorfor der er relativ tilvækst ved både x og y, når man snakker potensfunktioner, og jeg kan desværre ikke huske, hvordan man viser, at x vil have en relativ tilvækst og ikke en absolut tilvækst, som fx eksponentielfunktionen har. Kan I også hjælpe der?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2012 af peter lind

Du har y = b*xa

En ændring på x med størrelsen Δx vil give en ændring af y på Δy

Sættes de nye værdier for x og y ind få man-

y+Δy = b*(x+Δx)a

Trækker du den oprindelige formel fra dette får du

Δy = b(x+Δx)a -b*xa = b( (x+Δx)a -xa)

Dividere du dette med den oprindelige går b ud og du får

Δy/y =( (x+Δx)a-xa)/xa = (1+Δx/x)a-1  hvilket viser at den relative ændring af y kun er påvirket af den relative ændring af x


Svar #5
26. maj 2012 af Toffee10 (Slettet)

Tak:-) Jeg forstår bare ikke: vi har lært, at alle relative ændringer skrives som fx (1+rΔy). Det er vel så det samme som Δy i din forklaring ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2012 af peter lind

Nej Δy/y = rΔy og tilsvarende for x


Svar #7
26. maj 2012 af Toffee10 (Slettet)

okay super:-) tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2012 af mathon

kort oversigt
                             potensudvikling                         eksponentiel udvikling

                             1+rΔy = (1+rΔx)a                                1+rΔy = aΔx         

 


Skriv et svar til: definitionsmængde til potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.