Fysik

Newtons anden lov

28. maj 2012 af kla08 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har nu siddet med et spørgsmål et stykke tid og kan ikke få det rigtige resultat. 

Se på det vedhæftede figur for detaljer omkring opgaven. Jeg skal finde T_1 og T_2, som er spændingen på de to snor, som massen hænger i. Bemærm at de ikke er ens, da der er forskellige vinkler. 

Hvad jeg har gjort er 

F = m * a , a = 0 (da massen står stille) 

så må summen af alle kræfter være lige nul.  

Fg + T_1 + T_2 = 0 

Komponenter

x : T_x = T_1 * cos(28)-T_2*cos(71) = 0 

y: T_y = T_1*sin(28)+T_2*sin(71)-m*g = 0 

og nu har jeg to ligninger med to ubekendte, som jeg kan få Maple (CAS program) til at solve for mig. 

Men jeg får forkerte resultater, som ikke stemmer med det jeg fandt på nettet. Er det en forkert fremgangsmåde? 

 


Svar #1
28. maj 2012 af kla08 (Slettet)

Hermed er figuren vedhæftet


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Fremgangsmåden er korrekt. Hvilket resultat finder du?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2012 af peter lind

metoden er rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2012 af FætterGlad (Slettet)

Har du husket, at Maple som standard regner i radianer?


Svar #5
29. maj 2012 af kla08 (Slettet)

jeg får T_1 = 397 N og T_2 til 127 N ca.

men som #4 siger kan det være noget med radianer at gøre. 

hvad får i hvis i regner efter i CAS? 

massen er 26 kg. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2012 af FætterGlad (Slettet)

Har prøvet at hakke det ind i Maple.

Får   T1 = 241 N

        T2 = 123 N

Vedhæftet fil:newton 2 maple.pdf

Svar #7
29. maj 2012 af kla08 (Slettet)

Det er tættere på det resultat som et løsningsforslag på nettet giver. 

Jeg vedhæfter det

 


Svar #8
29. maj 2012 af kla08 (Slettet)

Og løsningen...

Som du kan se får han 

T_1 = 228 N og T_2 = 84 N. 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningssystemet

T1·cos(28º) - T2·cos(71º) = 0

T1·sin(28º) + T2·sin(71º) = mg ,

hvoraf man får

T1 = mg·cos(71º)/(cos(71º)sin(28º)+sin(71º)cos(28º) = mg·cos(71º)/sin(28º+71º) = mg·cos(71º)/sin(99º) , og

T2 = mg·cos(28º)/sin(99º)

Med m = 26kg fås så

T1 = 84,16N og T2 = 228,24N


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der mangler lige en parentes i #9:

hvoraf man får

T1 = mg·cos(71º)/(cos(71º)sin(28º)+sin(71º)cos(28º)) = mg·cos(71º)/sin(28º+71º) = mg·cos(71º)/sin(99º) , og

T2 = mg·cos(28º)/sin(99º)


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man ser, at jeg i #9 har byttet om på T1 og T2, fordi jeg skelede til trådstarters ligninger i #0 .

Ligningssystemet, der skal løses, er

T1·cos(71º) - T2·cos(28º) = 0

T1·sin(71º) + T2·sin(28º) = mg ,

der har løsningen

T1 = mg·cos(28º)/sin(99º) , T2 = mg·cos(71º)/sin(99º) ,

der med den indsatte værdi for m giver

T1 = 228,24N og T2 = 84,16N


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Dine udregninger går galt, fordi alle argumenterne i gradtal skal ganges med 2π/360 og ikke med 360/(2π) , som du gør.


Svar #13
29. maj 2012 af kla08 (Slettet)

#11 

Er det en fejl at du har skrevet sin(99)? 

Hov nu har jeg lige set i #9, hvor du har forklaret...


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej. Jeg benytter additionsformlen for sin() til at omskrive

cos(71º)sin(28º)+sin(71º)cos(28º) = sin(28º+71º) = sin(99º)

 


Svar #15
29. maj 2012 af kla08 (Slettet)

Tak for det


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. maj 2012 af FætterGlad (Slettet)

Sjusk fra min side.

Uploader for en god ordens skyld en rettet udgave.

Gode svar, Andersen :)

Vedhæftet fil:newton 2 rettet.pdf

Skriv et svar til: Newtons anden lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.