Matematik

matematik opg. naturlig log.

29. maj 2012 af sarahmuss

Kogetid for æg:

Kt=0,0016*d^2*In(2*(Tv-Tb)/Tv-T))

hvor kt er kogetiden
d er diameteren af ægget
Tv er temperaturen af kogevandet
Tb er æggets begyndelsestemperatur og
T er den ønskede temperatur i æggets midte.

a)

sæt Tb=5

T=82

d=44

betragt kt som funktion af T. Find differentialkvotienten og funktionen. Beregn kt'(95) og fortolk tallet.

Mit spørgsmål: Hvordan regner jeg differentialkvotienten 

og jeg har beregnet kt'(95)=-0,20, men hvad fortæller det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Udtrykket er vel

kt = 0,0016·d2·ln(2(Tv-Tb)/(Tv-T))

Som funktion af T har funktionen da formen

kt = c - 0,0016·d2·ln(Tv - T) ,

dkt/dT = 0,0016·d2 / (Tv - T)


Svar #2
29. maj 2012 af sarahmuss

okay, men hvad vil tallet kt'(95)=-0,20 så fortælle os?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg ved ikke, hvordan du har regnet den værdi ud. Differentialkvotienten er væksthastigheden af kt som funktion af temperaturen i æggets midte, ved en ægtemperatur på 95. Men burde det ikke snarere være kogevandets temperatur?


Svar #4
29. maj 2012 af sarahmuss

Jeg har sat de her oplyste tal, Tb=5 T=82 ogd=44 ind i ligningen og så differentieret og fundet den differentieret værdi ud af 95 vha min lommeregner.

Men ved ikke helt hvad det er du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det giver ikke mening at have T = 82 samtidig med, at du beregner kt'(95) , hvor man skal sætte T = 95 .

Spørgsmålet er, om man snarere skal betragte kt som funktion af Tv og ikke som funktion af T, som du har skrevet det op.


Svar #6
29. maj 2012 af sarahmuss

når jo det er rigtigt, har skrevet forkert, det er at man skal betragte kt som funktion af Tv


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så starter vi forfra. Vi har så

kt(Tv) = 0,0016·d2·ln(2(Tv-Tb)/(Tv-T)) , hvoraf

kt'(Tv) = 0,0016·d2·(1/(Tv-Tb) - (1/(Tv-T))

At kt'(95) = -0,20 betyder, at kogetiden formindskes med 0,20 (min?) hvis kogevandets temperatur forøges med 1 grad.


Svar #8
30. maj 2012 af sarahmuss

hvordan kan du se at det er hvis kogevandets temperatur forøges med 1 grad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo en kogetidsændring i kogetidsenheder pr temperaturenhed. I en lille omegn omkring Tv , for små ΔTv , er

kt(Tv + ΔTv) ≈ kt(Tv) + kt'(Tv) · ΔTv


Svar #10
30. maj 2012 af sarahmuss

aarh nu kan jeg se det!

Mange tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: matematik opg. naturlig log.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.