Matematik

Trekanter og vektorer

30. maj 2012 af lunkente (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg vedhæfter opgaven

Jeg har lavet de to første opgaver

a) Afstand fra A til F = 1866,87 m

Afstand fra B til F = 1345,63 m

b) Afstanden mellem skibene = 2339,07 m

Jeg har brug for hjælp til c'eren, hvis nogen kan fortælle fremgangmåden :)

Jeg gætter på, at det er noget med en parameterfremstilling, men jeg kan ikke lige gennemskue, hvordan..

Mange tak for hjælpen.

Vedhæftet fil: Skibe.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af 012343210

1. Har lige tjekket dine resultater og de er rigtige.

2.Du finder først hastigheden ved:

- Hvis du ikke har gjort det tidliger i dine udregninger skal du finde afstanden fra den rette vinkelt til fyrtårnet ved de gamle vinkler.

- Derefter gør du det ved de nye vinkeler

- Derefter trækker du afstanden fra hinanden og deler med tiden og finder derved hastigheden for de 2 skibe(eks. skib B er til start 900,4m væk fra fyrtårnet og efter 1 min 809,78 dvs. hastigheden er (900,4m-809,78m)/1min=90,62m/s

- Opstiller en ligning hvor du skriver at de tilsammen skal sejle strækningen mellem dem som var til start (1430,1+900,40)m=??m/s*t+90,62m/s*t

- så skal ligningen bare løses og tiden findes til hvornår de pasere hinanden

 

Håber du forstår det eller skal jeg gerne regne det for dig så du nemmere kan se fidusen:)


Svar #2
30. maj 2012 af lunkente (Slettet)

Tak fordi du har tjekkede mine resultater, og tak for den detaljerede forklaring, det giver god mening :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Skal man sætte det op i en ligning til sidst?

Jeg vil mene, at man skal sætte det op i to ligninger og finde tiden for hver af disse, hvorefter du kan lægge tiderne sammen.

Jeg får at skib A skal bevæge sige 1876 m og har en hastighed på 29,4 m/s, så siger jeg

solve(1864 m  = 29,4 m/s * t ,t) t = 172,4 s

Tilsvarende gør jeg for det andet skib. Hastigheden er jo en vektor, der har en retning. Jeg får tiden før de passerer hinanden til 235 s.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2012 af 012343210

1. hmm.... falder lidt fra hvos skal skib A 1876 hen? (har overhovedet ikke det tal) og så solver du med 1864m? 

 

2. Det er nemmest at sætte op i en ligning da det ikke vides hvor de passere hinanden, og der faktisk ikke spørges til dette i opgaven

 

P.S. PAS LIGE PÅ I MINE TIDLIGERE UDREGNINGER DER ER JEG KOMMET TIL AT SKRIVE M/S ISTEDET FOR M/MIN, HVILKET DER ER DEN RIGTIGE ENDHED


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af 012343210

En hurtig udregning (uden noter, så den kan være forkert) siger at svaret er 12,40min før de møder hinanden... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Enheden er sekunder.

Jeg havde brugt de forkerte vinkler. Må jeg se dine udregninger?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af 012343210

Uddybbende:

Vedhæftet fil:løsning.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2012 af 012343210

Beklager kan ikke læse, så der hvor jeg indsætter 1 min skal der lige skiftes ud med ½min;)


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Der er ikke gået 1 min, som du siger i dine beregninger, men 30 sekunder. Enheden er m/s.

Jeg forstår stadigvæk ikke, hvorfor du kan sætte det op som en ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. maj 2012 af 012343210

Hvis du skal sætte dem op som 2 ligninger skal de lyde således:

a+b-c=HA*t

c=HB*t

 

hvor c er afstanden skib B skal tilbagelægge før de mødes. Men da der ikke sprøges om denne afstand sætter jeg bare ligningerne sammen med det samme.

 

Pas på med ikke at antage at de mødes ud for fyrret, det står der nemlig ikke noget om.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Her er min fremgangsmåde

Jeg har kaldt punktet på l lodret under A for O, og punktet på l lodret under B for Q.

Skib A
Vi beregner afstanden fra Q til F ved start. Dette gør jeg vha. pythagoras

QF = √(AF2 - 12002) = 1867

Vi bereger den nye afstand mellem A og F, når vinklen er 42 grader.

AF2 = 1200/sin(42) = 1793

Vi beregner dernst afstanden fra QF ved den nye position

QF2 = √(AF22 - 12002) = 1333

Skibet har da bevæget sig

sA = QF - QF2 = 533

Dette har skibet gjort på 30 sekunder, hvorfor hastigheden er

vA = 533 m / 30 s = 17,8 m/s

Tilsvarende har jeg gjort for det andet skib. Du benytter tangens. Min metode er lidt mere bøvlet. Men det bør give det samme


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvor du får sætningen: "efter 1 min" fra?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

JEg ser mine fejl. Har fundet besvarelsen her

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=885314#885342


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. maj 2012 af 012343210

QF er ikke 1867, det er AF der er det. Ellers har du ret så bør det give det samme (3,25m/s for A)

QF=(1867^2-1200^2)^0,5=1430


Skriv et svar til: Trekanter og vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.