Matematik

Hjælp (:

30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej (:. Jeg har kigget på denne opgave, men kan ikke finde ud af at udregne den hele, så håber i vil hjælpe mig.


Vægten af en hest kan med god tilnærmelse beregnes ved følgende modelvægt = gjordmål^2 * kropslængde / 11880
hvor gjordermålet rundt om hesten og kropslængden måles i cm, og vægten måles i kg

a) bestem vægten af en hest med et gjordermål på 180cm og en kropslænhfr på 160 cm.
b) Bestem gjordmålet af en hest med en kropslængde på 150cm og en vægt på 350kg.

a) vægt = 180^2 * 160 / 11880 = 435,2 kg

b) ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

b) Isoler gjordmålet som funktion af vægt og kropslængde. Man har

v = g2·k/11880 ;

isoler g, og indsæt så de givne værdier for v og k.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2012 af jnl123

b)

350 = x^2 * 150/11880

og løs som en andengrads ligning (og vælg den positive løsning)


Svar #3
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

Mit problem er nemlig at isolere. men regner med at jeg skal bruge kvadrat rådet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2012 af nielsenHTX

#3

gang med k og divider med 11880.

husk så at g>0 og tag kvadratroden


Svar #5
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

hedder det så:

 

350 * 150/ 11880 = 4,3

 

kvadratroden af 4,3 = 2,07


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2012 af nielsenHTX

#5 beklager der skulle stå

divider med k og gang med 11880.

husk så at g>0 og tag kvadratroden.

g2=(v·11880)/k  ⇔    g>0

g=√((v·11880)/k) 

indsætter

g=√((350·11880)/150)=√(27720) ≈166,49


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af jnl123

gjordmålet skal helst være et sted mellem 150 og 250 cm (ligesom i opgave a)

 

350 = x^2 * (150/11880)             =>

350 / (150/11880) = x^2                =>

kvrod( 350 / (150/11880) ) = x

 


Svar #8
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

Det giver et fint resultat.

 

Vil gerne lære at isolere, så jeg ingen problemer har til mat eksamen.

hvis jeg nu skal finde kropslængde istedet. hedder der så:

 

350 = 166,5^2 * (x/11880) -   350 / 166.5^2 * 11880 = x    - kvrod (350/(166,5^2 * 11880) = x 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af jnl123

350 = 166,5^2 * x/11880

(gang med 11880 på begge sider):

350*11880 = 166,5^2*s

(divider med 166,5^2 på begge sider):

350*11880/166,5^2 = x

 


Svar #10
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

#9 er der ikke en formel for at isolere. fordi forstår det ikke.

kan ikke få det til at give det mening med at man skal gange 11880 på begge sider, når jeg ganger 166,5^2 med 11880 så får jeg det til at blive 329340330. Har nok misforstået det


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2012 af jnl123

man skal egentlig bare dividere med alt hvad der står i tælleren på samme side af x, og gange med alt hvad der står i nævneren på samme side af x. Og evt. plusse og minusse andre led væk (hvilket ikke er tilfældet her).

Men du skal ikke gange med 166,5^2 men dividere :)

 

det skal gi ca.: x=149,99


Svar #12
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

hvorfor er der ikke tilfælde at plusse eller minusse. hvornår er dt så muligt


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. maj 2012 af jnl123

hvis det nu var en ligning:

400 = 5*x - 25

Så skal man starte med at plusse med 25 på begge sider:

425= 5*x

Og så dividere med 5 på begge sider:

425/5 = x


Svar #14
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

Så i de her tilfælde er det ikke muligt at plusse eller minusse med mindre det er en ligning. 


Skriv et svar til: Hjælp (:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.