Matematik

Potensfunktion - finde a + b

30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heej (:

Har svært ved at løse denne opgave:

 

Grafen for en potensfunktion går gennem punterne (18,215), y værdierne vokser med 3,5% når x-værdierne vokser med 16,4%.

Bestem regneforksriften. altså jeg skal finde a + b.

 

b finder jeg udfra punkterne (18,215), men skal bruge a for at finde b.

for at finde b har jeg 3,5% og 16,4%. Plejer som regle at bruge Fx = Fy^a.

så hedder det

3,5/100 + 1 = 1,035.

men min facit giver noget andet.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af nielsenHTX

du kan bare lave et punkt mere da

(18*1,164 , 215*1,035)

og så opstille 2 ligninger med 2 ubekendte.

---

der gælder også at

(y2/y1) = (x2/x1)a

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2012 af mathon

 

                                                   1,035 = 1,164a

                                                    log(1,035) = log(1,164)·a

                                                    a = log(1,035) / log(1,164)


Svar #3
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

#1 formlen for a: log y2 - log y1 / log x2 - log x1. Har sat punkterne ind i formlen, men resultatet er ikke rigtigt.

#2 den måde du har gjort det på, giver et passende resultat, men forstår ikke helt hvad du har gjort, bruger nemlig formlen ovenpå, hvor man bruger x1,y2 og x2, y1


Svar #4
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af nielsenHTX

#3 det er jo svært og sige hvad du gør forkert når du ikke viser det....

hvad har du sat y1 y2 osv. til ?


Svar #6
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

x1,y2 = 18* 1,164 . x2,y1 = 250, 1,035 

derefter sætter jeg dem i formlen. log y2 - log y1 / log x2 - log x1 

men får det til noget forkert. det burde give 0,22


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af nielsenHTX

#6 det var da et forsøg.

med punkterne fra #1 får man

(x1,y1)=(18,215) og (x2,y2)=(18*1,164 , 215*1,035)

a=(log(215*1,035)-log(215))/ (log(18*1,164)-log(18)) ≈0.2265

find så selv b ud fra

215=b*180.2265303232

(divider med 180.2265303232)


Svar #8
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

undskyld men er ikke helt med.

x2, y2 burde give to punkter men du har skrevet 4 punkter (18*1,164 , 215*1,035)


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af nielsenHTX

#8

18*1,164 og 215*1,035 er tal

18*1,164=20,952

215*1,035=222,525

(x2,y2)= (20,952     ,     222,525  )


Svar #10
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

Nu forstår jeg det endelig. tak for hjælpen


Skriv et svar til: Potensfunktion - finde a + b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.