Matematik

Sinusfunktion haster

30. maj 2012 af lunkente (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej igen :)

Jeg håbet at nogen vil hjælpe mig med at løse den vedhæftede opgave.

a) Jeg har prøvet at solve på lommeregner (indstillet til radianer):

x=4·n·π

så er n en konstant. Hvordan finder jeg så 0-punkterne? 

b) I dette spørgsmål opstår samme problem:

f'(x)=sin(x/2)

solve(0=sin(x/2),x) => x=2·n1·π

Jeg håber meget at nogen kan hjælpe med dette sidsteøjebliksspørgsmål :)

Tak!

Vedhæftet fil: Sinusfunktion.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af jnl123

Det er fordi sinus funktionen er pediodisk (den gentager sig selv). Derfor er der 0-punkter for hver 4·π·n hvor n er et helt tal. Altså:

4·π·0 og 4·π·1 og 4·π·2 og 4·π·3 ..osv

 

men der står så at x skal være:  0<= x <= 4Pi så der er kun 2 muligheder

4·π·0 eller 4·π·1 hvor det ene formentlig er minimum og det andet et maksimum


Svar #2
30. maj 2012 af lunkente (Slettet)

Altså for at finde nulpunkterne skal jeg indsætte vilkårlig n'er således at x stadig er indenfor Dm?

Og må n godt være et negativt helt tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af ibibib (Slettet)

Husk at skrive grundmængden efter solve på grafregneren

solve(  ,x)|0<x<4π


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2012 af jnl123

Ja, 0<=x<=4Pi

og n kan både være negativ og positiv (du kan forestille dig en sinus graf der går fra -∞ til +∞ ... så er der uendeligt mange maksima og minima)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Man skal løse ligningen f(x) = 0 med f(x) = 2·sin((x-π)/2) + 2 , 0 ≤ x ≤ 4π , dvs man skal løse lignignen

2·sin((x-π)/2) + 2 = 0 , eller

sin((x-π)/2) = -1

Funktionen sin(t) antager værdien t = -1 netop for t = 3π/2 + p·2π , (p heltallig), så vi får

(x-π)/2 = 3π/2 + p·2π , (p heltallig), eller

x - π = 3π + 4p·π , (p heltallig), eller

x = 4π + 4p·π , (p heltallig) .

Det drejer sig så om at finde de hele tal p, for hvilke x ∈ [0;4π] , dvs. p ∈{-1, 0} .

b) Da funktionen f(x) er en kontinuert funktion defineret på et afsluttet interval, har funktionen et maksimum. Man skal løse ligningen f '(x) = 0 , dvs

cos((x-π)/2) = 0 ,

der har løsningen

(x-π)/2 = p·π , (p heltallig) , dvs.

x = π + 2p·π , (p heltallig) ,

hvor p = 0 og p = 1 giver en værdi for x i intervallet [0;4π] . Undersøg funktionsværdien i disse to x-værdier sammen med funktionsværdierne i intervallets endepunkter.


Svar #6
30. maj 2012 af lunkente (Slettet)

Nu forstår jeg, hvordan jeg skal løse den :) Rigtig mange tak for jeres svar og jeres tid :)


Skriv et svar til: Sinusfunktion haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.