Matematik

Potensvækst og differentialkvotient

05. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg er netop i gang med forberedelse til matematikeksamen og er i denne forbindelse i gang med potensvækst. Jeg har redegjort for, hvorledes det gælder

a<0 = aftagende

a=0 = konstant

0<a<1 = voksende

a=1 = lineær

a>1 = voksende 

Er der nogen måde at bevise dette på? Eventuelt ved hjælp af differentialregning?

 

På forhånd mange tak, 

Sara 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Vigtige punkter at komme ind på:

Påvisning at potenssammenhæng på dobbeltlogaritmisk, herunder komme en på systematisk og tilfældig afvigelse.

Regneforskrift ud fra to punkter

Dm(f) og Vm(f)

Differentialkvotienten af (xa):

For x>0 er xa defineret ved:

ln(xa)=a*ln(x) eller givet ved xa=ea ln(x)

Den sidste funktion er en sammensat funktion bestående af ex og a*ln(x). Derved er differentialkvotienten givet ved:

(xa)'=(ea ln(x))'<=>ea ln(x)*(a*ln(x))'<=>xa*a/x<=>a*xa-1


Svar #2
05. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Tusind tak for svarene! :-)

 

Men er disse svar på, hvorledes man kan bevise a's betydning for grafens udseende? :-)

 

På forhånd tak, 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Nej i det du skrev i #0 der har du vist hvorledes a bestemmer grafens udseende. De ting jeg skrev er noget du skal komme ind på til mundtlig eksamen, og det er ret vigtigt hvis du vil have en god karakter. Hvis tiden tillader det så forventes det også du kommer med eksempler på potensmodeller.


Svar #4
05. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Okay - tak for de gode råd :-)

 

Men hvis jeg forstår dig ret: man kan ikke bevise a's betydning for grafens udseende (hverken generelt eller via differentialregning?) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Du kan jo netop konkluderer her at (xa)' for a>0 gælder (xa)'=a*xa-1 og for a<0 (xa)'=-a*xa-1, differentialkvotienten er positiv og henholdsvis negativ, dette afgører således om potensfunktionen i punktet x er voksende eller aftagende.


Svar #6
05. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Tusind, tusind tak for hjælpen - lige hvad jeg manglede! :-)


Svar #7
05. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Kan man bevise noget lignende ved eksponentialvækst? Altså at grafen er voksende for a>1 og aftagende for 0<a<1? 

 

På forhånd tak ! 


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Ja det kan du godt, hvis du har beviset i forvejen så ved du jo følgende:

(ax)'=ln(a)*ax. Du kan her udnytte at når 0<a<1, så giver ln(a) noget negativt, altså er funktionen aftagende. Er a>1 så giver ln(a) noget positivt, altså er funktionen voksende. Du kan altså bevise om den eksponentielle funktion er voksende eller aftagende ved at benytte differentialkvotienten og så kigge på værdien for ln(a).


Svar #9
05. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Ej hvor er du god! 

Tusind tak - det har taget mig en hel dag at forsøge på, at finde ud af dette! :-)


Skriv et svar til: Potensvækst og differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.