Kemi

HJÆLP! Pufferopløsning

05. juni 2012 af Sbs92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej (:

Fra opgavesættet 25. Maj 2012.

Et puffersystem består af en base, tris, og dens korresponderende syre, trisH+. pKs er 8,06 og pKb er 5,94.
En pufferopløsning fremstilles ved at blande trisopløsningen med saltsyre:
500 mL 0,10 M trisopløsning overføres til en 1 L målkolbe. Der tilsættes 21,0 mL 1,00 M HCL. Der tilsættes 50,0 mL 1,00 NaCl og til sidst fyldes op til stregen med vand.
Ved sammenblandungen af tris og saltsyre forløber reaktionen: tris (aq) + H3O^+ -> trisH+ (aq) + H2O (l).

beregn pH i pufferopløsningen ved 25 C.


nogen som kan give et hint?


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2012 af ers (Slettet)

Jeg har også problemer med den!!! anyone????


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. juni 2012 af Campbell (Slettet)

Jeg har et bud:

Først finder jeg stofmængden af dem alle:

Tris: 0,5L*0.1M=0,05mol

HCl opløses sig og bliver til H30+, derfor: H3O+= 0,021L*1M = 0,021mol

NaCL (salt)  er sådan set ligegyldig. 

Nu laver jeg et før/efter skema (ikke besværlig da de reagere 1:1):

                   tris (aq)    +    H3O^+    ->       trisH+ (aq)   +    H2O (l)

før           0,05mol             0,021                 0

efter        0,029                 0                        0,021

 

Nu anvender jeg pufferligningen: pH= pKs+ log(nB/nS)

pH= 8,06 + log(0.029/0,021) = 8,2

Det er mit bedste bud, men jeg er ikke 100%..  


Svar #3
05. juni 2012 af Sbs92 (Slettet)

Jeg kan følge det meste af det du gør, og er enig langt hen af veje, men hvor får du de 0,029 tris fra efter? 
og hvorfor siger du, at trisH+ efter må være 0,021 er det pga. H3O^+ er den begrænsende faktor? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2012 af Campbell (Slettet)

Ja, lige præcis :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2012 af Campbell (Slettet)

0.021 mol af de 0,05mol tris reagere jo med H30+, så må du have 0,029 mol tris tilbage :) Og så må man have 0,021mol af trisH+


Svar #6
05. juni 2012 af Sbs92 (Slettet)

Aarh, på den måde. det giver jo god mening.

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2012 af ers (Slettet)

Tusind tak igen campbell, men er din pKb ikke forkert? jeg får den til 5.9 hvor jeg bruger følgende formel:

 

pkb = -log(cs)

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juni 2012 af ers (Slettet)

hovsa det er pKb = -log(Ks)


Svar #9
05. juni 2012 af Sbs92 (Slettet)

Ers: Men i pufferligningen skal du bruge pKs og ikke pKb, som er den jeg tror du har beregnet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. juni 2012 af ers (Slettet)

Men hvorfor finder vi pks når tris er en base? I min formelsamling har man følgende reaktion:

 

S + H2O <-> B + H3O+

hvilket giver formlen pH = pKs + log([B}/[S])

Burde det så ikke være det omvendte med følgende opgave? altså,  pH = pKs + log([S}/[B])?


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2012 af mathon

nej
                                          pOH = pKb + log([S]/[B])

hvoraf ved 25ºC
                                          14 - pH = 14 - pKs + log([S]/[B]))

                                          - pH = - pKs - (- log([S]/[B]))

                               

                                           pH = pKs + log([B]/[S])

       


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. juni 2012 af ers (Slettet)

nårh ok, så man har kun mulighed for at bruge denne formel pH = pKs + log)[B]/[S])?


Svar #13
06. juni 2012 af Sbs92 (Slettet)

Nej du kan også godt bruge formlen: pOH = pKb + log([S]/[B]) som marathon skrev.

men pH=pKs+log([B]/[S]) kan ogs bruges og det er den som står i formelsamlinger og sådan, og du slipper for en mellemregning.


Skriv et svar til: HJÆLP! Pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.