Matematik

Undersøg og f(X) er en løsning til diff. ligning.

05. juni 2012 af kimiepiie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Endnu et emne indenfor differentialregning... 

Opgaven lyder: undersøg om funktion f(x) = x3+x2+x er en løsning til differentialligningen

dy/dx -3y = -3x3-x+1

Jeg ved, at man skal sætte funktionen ind på y's plads på begge sider af lighedstegnet

for at se om det stemmer overens.. 

jeg har prøvet, det giver ikke mening det jeg laver..

håber nogle vil hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

dy/dx=3y-3x3-x+1

f'(x)=3x2+2x+1

3x2+2x+1=3(x3+x2+x)-3x3-x+1

3x2+2x+1=3x3-3x3+3x2+3x-x+1

3x2+2x+1=3x2+2x+1

funktionen f(x)=x3+x2+x er altså en løsning til differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2012 af SuneChr

f ' (x)   -  3·f(x)   =  - 3·x3 - x + 1

Ja, det skal jo så undersøges, om det passer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2012 af ronaldgii (Slettet)

Dette er svært.. jeg fatter det ikke


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2012 af ronaldgii (Slettet)

Nogle der kan forklare det bedre step by step evt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Indsæt den forelagte funktion f(x) = x3 +x2 +x i stedet for y i differentialligningen y' - 3y = -3x3 -x +1 .

Vi har

y' = f '(x) = 3x2 + 2x + 1 , og

-3y = -3·f(x) = -3x3 -3x2 -3x .

Vi lægger nu de to dele sammen:

y' -3y = 3x2 + 2x + 1 -3x3 -3x2 -3x = -3x3 -x +1

hvilket er højresiden i differentialligningen. Altså tilfredsstiller funktionen f(x) differentialligningen.


Skriv et svar til: Undersøg og f(X) er en løsning til diff. ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.