Matematik

Andengradspolynomium

06. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Er der nogen der kan svare mig på, om man på nogen måde kan bevise, at Dm til et andengradspolynomium er R? 

På forhånd mange tak, 

Sara :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2012 af ronaldingo (Slettet)

Du skal tænke på ost


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. juni 2012 af mathon

der er jo ingen funktionsrestriktioner
for
                                                                    f(x) = ax2 + bx + c         a≠0
hvorfor
                                                                    Dm(f) = R


Svar #3
06. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

ØH? 


Svar #4
06. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Tusind tak for svaret, Mathon.

"Øh" var ikke henvendt til dig! :-)


Svar #5
06. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Er der også nogen der kan svare på, hvorfor det netop er a, der er bestemmende for parablens hhv. positive eller negative karakter? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. juni 2012 af mathon

fordi
            grundparablen
                                             y = ax2   a≠0   
                                                                       for a>0 har opadvendte grene
                                                                       for a<0 har nedadvendte grene

og
        en parallelforskydning af grundparabelen med toppunkt i (0,0)
        hen i toppunktet (-b/(2a) ; -d/(4a))
        bevirker, at samme parabel får
        ligningen

                                             y = ax2 + bx + c       a ≠0     på grund af den nye beliggendhed

                                                                      for a>0 har den opadvendte grene
                                                                      for a<0 har den nedadvendte grene


        altså med - ikke overraskende - fortsat gyldighed


Svar #7
06. juni 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Tusind tak for det - og årsagen til, at det forholder sig således  med grundparablen er, at den differentieret giver 2ax, hvorfor den vil være negativ, hvis a er negativ og omvendt hvis positiv? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. juni 2012 af mathon

 

"...og årsagen til, at det forholder sig således med grundparablen"
    er
, at
                                           x2≥0
hvorfor
                    a er fortegnsbestemmende for

                                           f(x) = ax2     a≠0

         for
                    a>0 er f(x) = ax2≥0
                    a<0 er f(x) = ax2≤0
 


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.