Matematik

Hjælp multiplikation (:

07. juni 2012 af sarahhas (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder med noget multiplikation.

Vil man gange cifre fra 6-10, kan man bruge denne metode:

http://www.youtube.com/watch?v=_eFnzNw10Qc

1) Hvorfor er det, at denne måde virker? Hvorfor kan man sige, at for hvert finger der er "nede" er det en tier? og resten er enere som man skal gange med hinanden? Kan jeg få en forklaring på det?

Jeg vil se om samme metode gælder i base 6.

2) Så hedder det gangestykker fra 10-14 ikk? (base 6)

Virker metoden?

Base 6:

11*13= 63 (vha metoden)

Men når jeg ganger dette stykke med normal algoritme får jeg følgende (i base 6):

11*13= 143

3) Hvorfor???? Burde det ikke passe, er metoden ikke holdbare?

Håber I vil hjælpe (:

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Formlen, der benyttes til at udregne produktet af to tal a og b, hvor a og b er hele tal mellem 5 og 10 , er

[ (a-5) + (b-5) ]·10 + (10-a)·(10-b) = (a+b -10)·10 + 102 -10·(a+b) + a·b = a·b

Hvis vi generaliserer det til base B, lyder regnestykket

[ (a - B/2) + (b - B/2) ]·B + (B-a)·(B-b) = (a + b - B)·B + B2 - (a+b)·B + a·b = a·b

Det kan altså udføres i en base B, der er lige, forudsat at der er tilstrækkeligt med fingre (og tæer). Det hedder så gangestykker med tal fra B/2 til B . I base B=6 kan man derfor benytte metoden med faktorer fra 36 til 106 , dvs fra 310 til 610 .


Svar #2
08. juni 2012 af sarahhas (Slettet)

Hvorfor er det, at det skal være hele tal mellem 5 og 10? Altså matematisk argumentation for det? (base 10)

Når du skriver formlen for denne metode, så kan jeg godt følge med. Men spørgsmål er også her, hvorfor foregår det sådan?

Hvorfor skal vi først,  trække 5 fra a + 5 fra b og derefter trække a fra 10 * trække b fra 10?

 

- Hvorfor er det man kan bruge den i base 6 med faktorer fra 3 til 10? Hvordan får du det?

- Vi har jo 5 finger, vi bruger på denne måde kun 4 af dem? ( I base 10 kunne vi brugte dem alle)

 

Jeg undskylder besværen. Håber du vil svare på det (:

 


Svar #3
12. juni 2012 af sarahhas (Slettet)

Kunne jeg få nogle forklaringer? (:


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Formlen virker for hele faktorer mellem B/2 og B. Hvis a eller b er mindre end B/2, bliver a - B/2 negativt og kan ikke repræsenteres ved et antal fingre, og hvis a eller b er større end B, kan fingrene ikke længere repræsentere et ciffer i talsystemet med base B.

Jeg har forklaret for dig, hvad der foregår i den film, du henviser til, og jeg har vist, hvordan den viste fremgangsmåde kan generaliseres til en repræsentation i en lige base B.


Skriv et svar til: Hjælp multiplikation (:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.