Kemi

NH3 som syre?

07. juni 2012 af Larz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Definitionen på en syre er et molekyle/ion der kan afgive H+, og omvendt for base.

Men hvorfor er et stof som NH3 (bare for at tage et eksempel) listet som en base, kan den ikke også afgive H+ og er den i så fald ikke en amfolyt?

Pft.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2012 af 012343210

Amoniak er ikke en syre, nok nærmere en base.

Dette skyldes at selvom molekyler indeholder hydrogen betyder det ikke at de frivilligt afgiver det.

Det kræver utrolig meget energi at trække et hydrogenatom fra amoniak og det vil aldrig ske.

NH4+ er en syre og dette skyldes at der er energiafvikling ved at den afgiver hydrogen fra dens frie elektronpar.


Svar #2
07. juni 2012 af Larz (Slettet)

´Tusind  tak for det hurtige svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2012 af mathon

               NH3 er teoretisk en meget svag syre    pKs = 9,25

hvilket for en 1 M opløsning af NH3
betyder, at dissocieringsgraden α
i

                                                         NH3   +   H2O   <--->   NH2-   +   H3O+
molære koncentrationer:               (1-α)·c                            α·c          α·c                          
 hvoraf
                                                            
                                                               [NH2-] · [H3O+] / [NH3]  =  Ks

                                                              (α·c)2/ ((1-α)·c) =  Ks

                                                              c·α2 / (1-α) =  Ks

                                                              c·α2 + Ks·α - Ks = 0          c = 1 M

                                                              α2 + 10-9,25·α -10-9,25 = 0                0<α<1

                                                                        α = 0,000024 ≈ 0
 

      hvilket betyder,
      at
                                                            NH3 praktisk taget ikke er en syre

                                                      

                                                      

 


 


Skriv et svar til: NH3 som syre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.