Kemi

pH-værdi

31. august 2005 af kchung (Slettet)
Beregn pH i følgende opløsning:

a) Bugspyt med en oxoniumionkoncentration på 1,2 * 10^-8 M.

Jeg kan virkelig ikke huske hvordan man gør, vær venlig at hjælpe mig!
Tak på forhånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2005 af Waterhouse (Slettet)

pH = -log[H3O+].

Og du har direkte opgivet H3O+ -koncentrationen, så det er bare at sætte ind.

Svar #2
31. august 2005 af kchung (Slettet)

Ok:

Så det bliver pH = -log[1,2 * 10^-8]
Altså ~7,92

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2005 af Waterhouse (Slettet)

jep

Svar #4
31. august 2005 af kchung (Slettet)

Jeg har så en anden spørjs opg.:
Beregn pH i følgende opløsning:
a) En blanding af 50 mL 0,010 M HCL og 35 mL 0,010 M NaOH.

Hvordan løser man den?

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Tænk dig nu lidt om. Hvad kan man i beregningerne antage om reaktionen, når man blander en stærk syre og base (hvilket OH- og H3O+ er eksempler på)?

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2005 af IBM (Slettet)

Følgende fuldstændige reaktion sker ved sammenblanding:

H3O+ + OH- --> 2H2O

Følgende stofmængder haves før reaktion:

nH3O+ = c*V = 0,010M*0,050L = 0,0005mol
nOH- = c*V = 0,010M*0,035L = 0,00035mol

Se på reaktionsskemaet. OH- optager en syreproton fra H3O+ og danner vand. H3O+ afgiver syreprotonen til OH- og danner vand. Denne afgivelse sker i forholdet 1:1. Den største stofmængde er stofmængden for det stof, der er i overskud. I dette tilfælde H3O+. Efter den fuldstændige reaktion må stofmængden af denne være:

nH3O+(efter) = 0,0005mol-0,00035mol = 0,00015mol.

Koncentrationen af H3O+ i den nye opløsning kan bestemmes:

[H3O+] = n/V = 0,00015mol/(0,050L+0,035L) = 0,00176M

pH kan bestemmes:

pH = -log0,00176 = 2,75

Skriv et svar til: pH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.