Matematik

Enhedscirklen - 180-v

11. juni 2012 af Zorrow12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Er ved at læse op i cosinus og sinus og deres brug i retvinklede trekanter  - men kan ikke få det til at give mening med enhedscirklen: der kan være 2 løsninger til vinklen ved en vis sinusværdi, nemlig v eller 180-v. Men når vinklen er 180-v, er det så en retvinklet trekant? Og hvis det er, hvorfor kan man så bruge cosinus og sinus, som ellers kun bruges i retvinklede trekanter..?

Håber I kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja den er retvinklet(du tegner langs x og langs y og fra Origo og ud til punktet) tegn det.

Det er fordi du kun kigger på længdere i retvinklede trekanter at der er 2 løsninger, men man vil som regel tage den vinkel, der giver mening ifht. skitsen af trekanten.

Du skal altså forstå definitionen af sinus:

Hvor meget går vi op ad y-aksen ved en vis vinkel

Prøv at tegne en linje ud til et punkt på enhedscirklen med en vinkel og tegn en anden med vinklen 180-v og se om vi ikke går lige langt opad y-aksen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juni 2012 af mathon


               Udgangspunktet er forkert.

                           1)     i en retvinklet trekant er trekantens to øvrige vinkler spidse,
                                   hvorfor suppelementvinkel-situationen sin(180º-V) = sin(V)
                                   slet ikke foreligger

                           2)     cosinus og sinus bruges i vilkårlige trekanter dvs. i alle
                                   trekanter

                           3)     suppelementvinkel-situationen sin(180º-V) = sin(V)
                                   foreligger, når du i en trekant kender en spids vinkel, dens
                                   hosliggende og dens modstående side, hvor den
                                   hosliggende side er den længste
                                 
                                 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2012 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2012 af mathon

beregn selv
trekentens
øvrige "stykker"
når

                            A = 25,0º,   a = 5,0    &     c = 7,0


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2012 af mathon

suppelementvinkel   --->   supplementvinkel


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2012 af mathon

gennemregnet eksempel

               A = 30º

               a = 27

               b = 32

               tegn en skitse og få overblik

                           
                                              sin(B1) = sin(180º - B1) = sin(B2) = b·sin(A)/a


                  B1 = sin-1(b·sin(A)/a) = sin-1(32·sin(30º)/27) = 36,3º                    C1 = 180º - 30º - 36,3º = 113,7º

                  c1 = b·cos(A) + a·cos(B1) = 32·cos(30º) + 27·cos(36,3º) = 49,5

 

                  B2 = 180º - 36,3º = 143,7º                                                              C2 = B1 - A = 36,3º - 30º = 6,3º

                  c2 = b·cos(A) - a·cos(B1) = 32·cos(30º) - 27·cos(36,3º) = 6,0

 

..........................

 

alternativ løsning
med cos-relationen
anvendt som
andengradsligning:
 

                                                                    a2 = b2 + c2 - 2·b·c·cos(A)

                                                                    c2 - (2·b·cos(A))·c + (b2 - a2) = 0

                                                                    c2 - (2·32·cos(30º))·c + (322 - 272) = 0

                                                                                 c1 = 49,5      c2 = 6,0
 

når alle tre sider er kendt ,
kan cos-relationen på vinkelform
med fordel anvendes
                                                                    B1 = cos-1[(a2+ c12 - b2) / (2·a·c1)]

                                                                    B1 = cos-1[(272+ 49,52 - 322) / (2·27·49,5)] = 143,7º  
                                                                                                                                                

 

                                                                    B2 = cos-1[(a2+ c22 - b2) / (2·a·c2)]

                                                                    B2 = cos-1[(272+ 6,02 - 322) / (2·27·6,0)] ≈ 36,3º

                                                                                                                                            med nøjagtige tal


Svar #7
19. juni 2012 af Zorrow12 (Slettet)

Tak for svarene ^^


Skriv et svar til: Enhedscirklen - 180-v

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.