Samfundsfag

Synopsis Eksamie-er opgaven rigtig??

11. juni 2012 af helpmepleasehelpme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal op i eksamien i samfundsfag B,
Jeg har lavet en synopsis, den er ikke HELT færdig endnu, men er der nogle kyndige der kan give mig et fingerpeg om hvad jeg kan gøre bedre og hvad der evt. mangler? 
Hvilke fejl er der osv?

ALT er en hjælp ! :o) TAK!

 

Tema:
Familien i det senmoderne samfund

Synopsis

 

Bilede hentet fra: http://www.emu.dk/gym/fag/hi/inspiration/fambystat.html

 

Fag: Samfundsfag B

 


Indledning
I løbet af få generationer har familiens former ændret sig betydeligt.
Som følge af industrialiseringen, er vores samfund gået fra at være styret af traditioner, normer og pligt - til at være præget af lyst og en personlig individualisering, hvor vi som individer kan klare os selv. Således er en families medlemmer ikke længere afhængige af hinanden, på samme måde som før. F.eks. kan en kvinde nu sørge for sig selv, hvorimod hun før var økonomisk afhængig af manden.
Denne synopsis vil forsøge at beskrive konflikten af et samfund med den senmoderne kernefamilie og den stigende individualisering.

Problemformulering
Hvilke konsekvenser har den øgede individualisering for kernefamilien i det senmoderne samfund?

Redegørende
Hvad er en kernefamilie?
Den typiske og klassiske kernefamilie består af en gift kvinde og mand, der har fælles børn.
Udover denne klassiske type, findes fx storfamilier, hvor flere generationer bor og arbejder sammen, samlevende som danner en kernefamilie uden at være indgået i et ægteskab. I hver familie er der en rollefordeling og et arbejdsfællesskab. Den typiske kernefamilie ses som Den ”perfekte” familie, hvor der er styr på sagerne. Denne form ses ofte i film og reklamer, og var før i tiden normen. I dag ses kernefamilien som et statussymbol.

Delkonklusion: En typisk kernefamilie består af en mand og en kvinde, der er indgået i et ægteskab og har fået børn

Hvad er individualisering?
Individualiseringen er en proces hvor individet bevæger sig væk fra det traditionelle bånd til familien og fællesskaberne. Individet bliver stillet overfor mange valg, der gør det muligt for individet selv at forme og skabe sin tilværelse.
I individualiseringen bliver der taget afstand til de nære relationer, som f.eks. familien, da denne ikke længere er nødvendig for ens overlevelse. Man er i stedet afhængig af de abstrakte systemer, og henter altså i stedet hjælp hos ekspertsystemerne, som handler på tværs af tid og rum.
Det var da renæssancen kom til Europa, at folk begyndte at tænke mere rationelt og der blev gjort op med traditionerne. Folk begyndte nu at tage deres egne valg.

Delkonklusion: Indivdualisering er en proces, hvor individet bevæger sig væk fra familien og fælleskaberne, da disse ikke længere er vigtige for ens overlevelse.

Hvor mange skilsmisser sker årligt i Danmark?

 

Undersøgende

Hvordan kan individualisering have skyld i skilsmisserne?
Som følge af individualiseringen bliver folk mere fokuserede på sig selv end fællesskabet. Manden og kvinden er heller ikke økonomisk afhængige af hinanden mere, og er sammen af lyst og kærlighed, og hvis man ikke elsker sin samlever mere, kan han eller hun udskiftes.


Hvilken forandring er der sket i kernefamilien?
I dag er kernefamilien blevet et statussymbol, hvorimod man før så den som vigtig for individets overlevelse, samt vigtig for at slægten førtes videre. Familiens medlemmer var afhængige af hinanden.
I dag er der mange forskellige slags familier, der er ikke længere en familieform der er den ”rigtige”, ligesom før i tiden – dette kan forklares ved at vores værdier og normer har forandret sig. I dag kan et kærestepar f.eks. få et barn udenfor ægteskab, uden at det bryder normerne i samfundet.

Man taler om at vores kultur har forandret sig til at være en lyst kultur, fra at være en pligt-kultur. Denne teori understøtter sociologen Zygmunt Baumans, ved at sige at vi i dag lever et ”indtil videre” liv. Altså at vi laver de ting vi gør, indtil vi finder på noget bedre, og noget vi har mere lyst til.

Der findes stadig den klassiske kernefamilie, men familiens roller har forandret sig. Den består af forældre der begge er på arbejdsmarkedet, og kan få deres børn i bl.a. vuggestuer og børnehaver, som følge af udlejringen af de sociale funktioner. Idet at vores børn kan komme i pleje fra så lav en alder, taler man om at der sker en dobbelt socialisation, hvor opdragelsen altså både foregår fra hjemmet og fra instuditionen
Familiens udviklingen er gået i retning af en individualisering, hvor individet sætter sig selv i fokus, hvilket netop danner konflikter med kernefamiliens og fællesskabets værdier. Det er langt fra alle, der stifter familie i dag, hvor det tidligere næsten var en selvfølge.

Delkonklusion:
Der er kommet mange nye former for familier, og rollerne i familien har forandret sig. Der er sket en udlejring af sociale funktioner, og man taler om at det er gået fra at være en pligt-kultur til at være en lyst kultur, hvor man lever et ”indtil videre” liv.
Udviklingen er gået i retningen af en individualisering, hvor individet sætter sig selv i fokus, og dette danner konflikt med kernefamilien og fælleskabets værdier.


Diskuterende

Vurder, diskuter
Vurder hvilken pris individualiseringen har for kernefamilien ?

Diskuter hvorvidt individualiseringen er god eller dårlig– Gør det noget at kernefamilien er mere ustabil i dag?
Man kan spørge sig selv, om det gør noget når kernefamilien går i opløsning, som følge af individualiseringen.
For gør det noget, at folk der ikke kan sammen- eller ikke elsker hinanden mere, indgår en skilsmisse. Det tjener vel både manden og kvinden godt, at man ikke skal være sammen, bare fordi man ikke kan klare sig økonomisk uden hinanden, eller fordi normerne i samfundet forbyder det. Det tjener vel også børnene bedst, ikke at vokse op i et ulykkeligt hjem med skænderier. Jeg tror, at man i dag har flere lykkelige kernefamilier end dengang, fordi man i dag har et valg, og man er sammen fordi man gør hinanden lykkelig og fordi man elsker hinanden.

Konklusion på problemformulering
Konsekvenserne af den øgede individualisering er, at folk ikke længere har brug for fællesskaber på samme måde, som man havde i gamle dage. Kernefamilien er ikke længere en nødvendighed og derfor står den ikke så stærkt Familiens udviklingen er gået i retning af en individualisering, hvor individet sætter sig selv i fokus, hvilket netop danner konflikter med kernefamiliens og fællesskabets værdier. Konsekvensen ses hermed i at langt færre stifter familie i dag. Individualiseringen har altså gjort at kernefamilien har mistet betydning for individet.
De mange ekspertsystemer er nu, det folk læner sig op af for at finde støtte. Idet folk bliver sat over for individuelle valg hele tiden og når folk samtidig bliver mere egocentreret resulterer det i at individet tager beslutninger som gavner dets egne behov og ikke hvad der er bedst for kernefamilien og samfundet.


Perspektivering
Perspektivere for mig selv, min kæreste – vores begges baggrund og hvordan vi indgår som en familie.

Litteratur kilder
”Fri os fra kærligheden – Fra kernefamilie, til kernevåben.”
http://www.kvinfo.dk/kilde.php?kilde=495
Bogen SamfNU 2. udgave – Systime.


Skriv et svar til: Synopsis Eksamie-er opgaven rigtig??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.