Fysik

maximumsværdi for afbøjningsorden

12. juni 2012 af Husne (Slettet) - Niveau: B-niveau

"Er der en maximumsværdi for afbøjningsorden i de 4 forsøg? Hvis ja – hvorfor? Og hvor stor er værdien?"

Hvad er maximumsværdi for afbøjningsorden?

Hvad er maximumsværdien? Jeg kan ikke finde noget om det på nettet... Det omhandler et laserlysforsøg... 

 

Og hvordan finder jeg lysets hastighed i vand? 
 

Håber at nogen kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Gitterligningen er d·sin(θm) = m·λ . Da sin(θm) ikke kan blive større end 1, sætter det en grænse for afbøjningsordenen.

Lysets hastighed i et optisk medium er c/n , hvor n er brydningsindeks for det optiske medium.


Svar #2
12. juni 2012 af Husne (Slettet)

Hmm ja sin(θm) er altid mellem -1 og 1 men forstår ikke hvad der menes med "Grænse"... Kan du give eksemple ?

 

Hvad står de får? og hvilke enheder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

"Hvad står de får?"?? Hvad betyder det?

Der skal gælde, at sin(θm) ≤ 1 , dvs m·λ/d ≤ 1 , dvs m ≤ d/λ . m kan altså ikke blive større end det største hele tal, der er mindre end d/λ , hvilket er maksimumsværdien for afbøjningsordenen m i dette forsøg.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2012 af mathon

 

   

                                            d·sin(θn) = n·λ


for monokromt lys

                                            nmax = [d / λ]                               hvor [ x ]  betyder helværdien af x

 

eks.
              gitteret har 600 linjer pr mm og det monokrome lys' bølgelængde λ = 480 nm

              d = (1 mm) / 600 = 0,00166667 mm = 1666,67 nm

                                            nmax = [d / λ]  = [(1666,67 nm) / (480 nm)] = 3

 

 


Svar #5
12. juni 2012 af Husne (Slettet)

Hovsa det må du udskylde. Mente hvordan når jeg frem til Brydningsindeks? :)

 

"m kan ikke blive større end det største hele tal"? 

- forstår ikke lige hvad der menes.. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, i #1 og #3 er afbøjningsordenen kaldt m; i #4 er den kaldt n.

Brydningsindeks for vand kan man slå op i en datasamling.

Forholdet d/λ mellem gitterkonstanten d og bølgelængden λ er en dimensionsløs størrelse, der ikke nødvendigvis er et helt tal. Den maksimale afbøjningsorden er så det største hele tal, der er mindre end eller lig med d/λ .


Svar #7
12. juni 2012 af Husne (Slettet)

Okay tak, har forstået det :) 

Men er der altid en maximumsværdi? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, for denne opstilling er den jo [d/λ] .


Svar #9
12. juni 2012 af Husne (Slettet)

Okay. 

 

Er der ikke en formel for brydningsindeks? 

 

Jeg skal jo finde laserlysets hastighed i vand til eksamen... 


Skriv et svar til: maximumsværdi for afbøjningsorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.